Русија

ПОТПУНИ ПРЕОКРЕТ! СТИЖЕ СПАС? Руски лекари направили лек против короне!

РУСКИ лекари из Ставропољског краја направили су лек који сузбија вирусну активност ковида 19, а лек је испитан у институту Гамалеја, саопштава Министарство здравља тог региона.

– Група лекара из градске клинике у Пјатигорску направила је лек који сузбија вирусну активност ковида 19. Токсичност и антивирусна активност лека већ је испитана у Центру за контролу квалитета имунобиолошких лекова Националног истраживачког центра за епидемиологију и микробиологију Гамалеја Министарства здравља Русије – наводи се у саопштењу.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Према подацима Министарства здравља, испитивања су доказала да се при дози од 1 мг/мл вирусно оптерећење смањује за 5,3 до 13 пута у поређењу са контролном групом заражених ћелија на које није деловао лек.

Истиче се да је метод лечења који предлажу руски лекари познат као „антисенс терапија“ и заснован је на блокирању РНК вируса.

Како се објашњава, РНК у људској ћелији увек се састоји од једног ланца и за сваку њену функцију је неопходно да она остане једноланчана. Због тога је најједноставнији начин да се наруши њен рад додавање другог ланца.

– Што се тиче лечења ковида 19, лекари из Пјатигорска су одабрали неопходни антисенс ланац за блокирање РНК вируса САРС-ЦоВ-2 – наводи се у саопштењу Министарства.

Истиче се да истраживачка група тренутно преговара са фармацеутским компанијама и државним фондовима ризичног капитала чија је делатност повезана са финансирањем нових руских лекова, како би постојала могућност да се започне и фаза претклиничких испитивања.

-Студија лекара из Пјатигорска улива наду да ће се настати ефикасан лек против ковида 19 – закључује се.

 

Извор: rs.sputniknews.com