Свет

ХАОС У САД! Сенатори коче Бајдена: Може доћи до одлагања потврде избора председника!

Једанаест републиканских сенатора неће гласати да се потврди исход председничких избора у САД.

По свему судећи, то може мало да одложи званичну потврду избора председника, преноси Дојче веле. Инаугурација 20. јануара се не доводи у питање.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

У среду, 6. јануара, би амерички Конгрес требало да потврди исход председничких избора и победу Џозефа Бајдена.

Али овог пута то изгледа неће бити формалност – једанаест републиканских сенатора најавило је да ће поднети приговоре на исход гласања. То објашњавају наводним изборним преварама и неправилностима.

Ова група захтева да Конгрес формира посебну комисију која би испитала оптужбе и то у хитном поступку – за само десет дана. Јер, већ 20. јануара требало би да се одржи инаугурација новог шефа државе. Без такве комисије, кажу ови сенатори, они неће дати свој благослов изборним резултатима.

Прва виолина ових републиканских побуњеника је сенатор Тед Круз из Тексаса, тврдо конзервативни политичар лојалан одлазећем председнику Доналду Трампу. Неки други сенатори тек су у новембру изабрани у горњи дом парламента.

Председник Трамп још увек одбија да призна изборни пораз од демократског изазивача Бајдена. Но до сада је више од педесет тужби из његовог табора одбачено од стране судова, између осталог и Врховног суда. Бајденову победу су потврдили електорски гласови.

„Трамповци“ у мањини

Према закону, оба дома Конгреса се 6. јануара након избора састају на заједничкој седници како би званично прочитали резултате, збројали гласове и саопштили исход.

Сенатори које предводи Тед Круз као и стотинак републиканских конгресмена тешко могу да спрече Бајденов избор, али могу да отегну процедуру. Они би могли да испослују да Сенат и Представнички дом морају да одрже раздвојене седнице.

У питању је „политичка смицалица“, оценио је Дерек Милер, професор права на Универзитету Ајова. Он за агенцију Ројтерс каже да закон из 1887. године није изричит, али да га већина стручњака и судија тумачи тако да Конгрес нема право да проверава изборне резултате. Чак и кад би имао то право, додао је Милер, за то би била потребна већина у оба дома.

Трампова намера да до краја оспорава победу ривала међутим нема толико присталица. Мич Меконел, вођа републиканске већине у Сенату, средином децембра већ је честитао Бајдену на победи и позвао партијске колеге да потврде исход избора.

 

 

 

 

 

 

 

Извор: DW