Србија

ИСПЛИВАЛИ НОВИ ДЕТАЉИ: Мика наплаћивао час 60 евра, а за целу годину ПЛАТИО ПОРЕЗ само…

Власник школе глуме Мирослав Антић пријавио добитак у 2019. години од само 37.000 динара, иако је школу похађало 80 ученика који су плаћали 60 евра месечно

Школа глуме „Ствар срца“ Мирослава Мике Антића (68), који је ухапшен због сумње да је силовао и сексуално злостављао ученице, годинама је пословала нелегално, а држава је оштећена за милионски износ! Према подацима Агенције за привредне регистре (АПР), Алексић је пријављивао симболичне приходе. Иако је његова школа имала 80 ђака који су плаћали 60 евра месечно, он је за 2019. годину пријавио бруто добитак пре опорезивања од 37.000 динара, а држави је платио порез од само 6.000 динара за целу годину!

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Алексић је своју фирму регистровао као продукцијску кућу, а не као образовну установу, па самим тим произилази чињеница да он није ни имао право да се бави едукацијом деце. Ипак, он је то годинама несметано радио. Такође, могли смо да видимо и да је те услуге папрено наплаћивао.

У први мах поједини медији су известили како је Алексић узимао 60 евра за један час, што није истина.

– Он је толико новца узимао од једног ученика за цео месец, а индивидуалне часове наплаћивао је 100 евра. То значи да је Мирослав месечно приходовао минимално 4.800 евра, односно годишње преко 57.000, с обзиром на то да је имао 80 ђака, распоређених у три групе. Међутим, паре је, по свој прилици, узимао на руке, без увођења у књиге и, самим тим, његово пословање је било на црно. То показују и подаци Агенције за привредне регистре – каже саговорник Курира упућен у овај случај:

– Мика Алексић је за 2019. годину навео бруто добитак пре опорезивања од 37.000 динара. Дакле, држави је платио порез од само 6.000 динара за целу годину, а његова нето зарада наводно је износила свега 31.000 динара! Те бројке биле су још мање у 2018. Као бруто зараду, Мирослав је пријавио 25.000, а након што је платио порез од 4.000 динара, њему је остало тек 21.000. Битно је напоменути и то да је продукцијска кућа „Ствар срца“ основана у јулу 2004. и да је последњих пет година пословала на овај начин, заобилазећи плаћање пореза држави, о чему постоје подаци на сајту АПР. Такође, на Алексићево име се води половина фирме, док је његова супруга Биљана Машић, професорка на Факултету драмских уметности, наведена као равноправни сувласник. Простом математиком долазимо до закључка да је Мирослав сваке године утајио порез држави од приближно милион динара.

Глумица Ђурђина Радић причала је о цени школарине.

– Код Мике сам ишла седам година. Често сам ескивирала. Реално, веома је упитно колико је квалитетно утрошено време да после школе плаћаш 60 евра, да ти неко говори да си глуп, дебил, дебео и лењ и притом да урла ко из мозга док ти све то говори – написала је она на Фејсбуку.

Тужилаштво Наставак истраге

У Вишем тужилаштву у Београду води се истрага против редитеља и учитеља глуме Мирослава Мике Алексића због сумње да је извршио осам силовања и седам недозвољених полних радњи над шест ученица његове школе, међу којима је и позната глумица Милена Радуловић, која је својом исповешћу шокирала Србију. Алексић је ухапшен је 17. јануара и од тада је у притвору. На саслушању је негирао извршење кривичног дела. Како је Курир писао, очекује се да ће полиција тужилаштву доставити нове кривичне пријаве које су после привођења власника школе глуме поднеле његове бивше ученице.

Иван Ерцеговчевић

Извор: Курир