Србија

ПОЛИЦИЈИ СЕ ЈАВИЛА ЈОШ ЈЕДНА МИКИНА ЖРТВА: Жена (46) тврди да ју је Алексић злостављао пре 13 година!

Против Мирослава Мике Алексића, власника школе глуме кога је шест девојака оптужило за силовање или недозвољене полне радње, сведочиће још једна жена (46), која се јавила полицији пошто је и сама била његова жртва.

Ипак, њен случај је застарео, па ће само сведочити у судском поступку.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Како сазнаје „Блиц“, жена која се јавила полицији као нова Алексићева жртва, била је сексуално злостављана од власника школе глуме „Ствар срца“ пре 2008. године, па неће због застарелости случаја поднети кривичну пријаву против њега. Међутим, она ће подржати шест девојака које су то учиниле и сведочиће против Алексића.

Иначе, правници истичу да судска пракса у Србији познаје две врсте застарелости: застарелост гоњења и застарелост извршења пресуде.

– Рок застарелости почиње да тече од дана када је учињено кривично дело и зависи од тога како је оно квалификовано. Да бисмо знали о којој врсти застарелости се у овом случају ради морамо поред информације када се то дело догодило, знати и за које би кривично дело осумњичени евентуално био оптужен. Тек тада бисмо нешто прецизније могли да кажемо – објашњавају адвокати.

Алексић који је осумњичен за силовање или полно узнемиравања својих ученица терети се да је од 2008. до 2020. сексуално злостављао шест девојака. Све оне су га пријавиле полицији.

Први случај се наводно догодио још 2008. године, а периоди за које су ученице оптужиле Алексића јасно се могу поделити у два дела: од 2008. до 2013. и после 2018. С обзиром на то да не постоји ниједна пријава за пуних пет година, од 2013. до 2018, сумња се да је било још напаствованих девојака.

Према информацијама „Блица“, Алексић се терети да је неке од њих наводно силовао више пута – док је чак седам пута, како се основано сумња, извршио кривично дело полног узнемиравања.

– Девојка која је наставника глуме пријавила да је трпела злостављање 2018. и 2019. навела је да ју је Алексић злостављао чак четири пута. А током 2020. је, наводно, нашао нову жртву која је навела да је кроз пакао прошла само једном – објашњава извор „Блица“.

Алексић је прошле недеље саслушан у Вишем јавном тужилаштву у Београду, где је пред тужиоцем негирао све пријаве за силовање и недозвољене полне радње, истичући да „ништа није тачно“.

У овом случају у тужилаштву су до сад сведочиле глумице Милена Радуловић и Ива Илинчић, као и једна анонимна жртва. Оне су своје исказе дале детаљно и испитиване су по пет сати.

Њихови адвокати након саслушања испричали су за медије да су сведочења тешко поднеле и да су морале да причају о свим детаљима злостављања које кажу да су доживеле.

Милена Радуловић је након сведочења из тужилаштва отишла у загрљају свог оца, док је отац Иве Илинчић, иначе и адвокат у овом случају Срђан илинчић, изашао из сале у току саслушања његове ћерке, како је рекао, „по њеној жељи“ и да би јој било комотније да исприча све.

Пахомије ослобођен због застарелости случаја

Најпознатији судски процес који је обустављен због застарелости случаја је онај у коме су тада малолетни дечаци М. Т., И. Н. и К. М. оптужили владику Пахомија за сексуално злостављање од 1999. до 2002. у службеним просторијама Епархије врањске. Они су кривичне пријаве против високог црквеног старешине поднели 31. децембра 2002.

Процес против Пахомија почео је 2003. у Општинском суду у Врању, да би после две и по године растезања и немогућности да се донесе пресуда у априлу 2005. године, одлуком Врховног суда, био пресељен у Ниш. До завршетка суђења у Нишу, у марту 2006, наступила је апсолутна застарелост за два кривична дела, док је пресудом председника Већа Катарине Ранђеловић, „услед недостатка доказа“ Пахомије ослобођен оптужби за преостала два кривична дела – из 2001. и 2002. године.

Извор: Блиц