loading...
Србија

ТУГА У СРБИЈИ! Преминуо Боривоје Ценић!

Чувени тренер Боривоје Бора Ценић преминуо је данас у Београду у 91. години, саопштено је из Удружења кошаркашких тренера Србије.

Ценић је играчку каријеру почео у Железничару 1947. године, затим је играо у Радничком две године и уједно тренирао млађе категорије, да би се после сезоне у БАСК-у 1951. године вратио на Црвени Крст.

Са јуниорима је освојио државно сребро 1959. године, затим прелази у подмладак Црвене звезде, а 1962. године преузима кормило сениорки Радничког, са којима четири пута осваја првенство Југославије (1964, 1965, 1966. и 1968).

Упоредо са тим, као први тренер женске сениорске репрезентације СФРЈ, осваја историјско прво одличје, сребро на ЕП на Сицилији (1968.) и запажене резултате на осталим ЕП и Балканијадама.

Водио је мушки тим ОКК Београд и у исто време најбоље јуниорке Југославије, а потом следе сезоне у краљевачкој Слоги, грчкој Патри, Кувајту, Јагодини, ангажман у школи кошарке Звездара и у ОКК Београд.

Од 1995. до 2000. године у Кошаркашком савезу Југославије имао је функцију директора млађих селекција, а од 2000. године био је стручни сарадник бројних кошаркашких кампова.

Добитник је награде за животно дело Удружења кошаркашких тренера Србије, награде Спортског савеза Београда и Сребрне лопте КС С.

Његово име носи и кошаркашки семинар УКТС -а “Тренерски дани” намењем тренерима млађих категорија.

 

 

 

 

 

 

Извор: Курир.рс/ Танјуг

loading...