Србија

Лоше вести! ПРЕТИ НАМ НОВИ УДАР КОРОНЕ? Сви са стрепњом чекају данашње бројке! ОВО ЈЕ РАЗЛОГ!

Државни секретар министарства здравља Мирсад Ђерлек навео је да забрињава то што расте броја заражених пацијената, али и да се тек данас очекују реалнији бројеви и већи број заражених у односу на јуче.

Упитан какве ће бити одлуке Кризног штаба на сутрашњој седници, он је рекао да је сигуран да неће доћи до попуштања мера, а да ли ће доћи до пооштравања, зависиће од данашњих резултата и каква ће бити ситуација с бројем новозаражених.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Ми морамо заштитити здравље људи. Не може вакцина сама да победи корону, морамо сви заједно“, рекао је Ђерлек.

Корона ће трајати још неколико година

Он је додао да ће корона сигурно трајати још неколико година, да неће бити у облику у коме је сада, као и да је циљ је да се спусти на ниво сезонског грипа.

„Надамо се да ћемо вакцинацијом корону ставити под контролу као што смо ставили сезонски грип. Видећемо шта ће стручњаци рећи да ли ће вакцинација бити сваке или сваке друге године“, рекао је Ђерлек.

Он је за ТВ Хепи рекао да је наредна четири месеца важно да се сви придржавају свих епидемиолошких мера – маска, дистанца, хигијена руку…

„До сада смо ревакцинисали 456.584 грађана. Сигуран сам да ћемо до 1. маја имати 1,4 милиона људи који су примили обе дозе вакцине, а до краја јуна око 2,5 милиона. Ми смо крајем јуна близу колективног имунитета“, рекао је Ђерлек.

Према подацима, број заражених корона вирусом у Србији расте из дана у дан, епидемиолози нови удар очекују већ ове недеље, а томе у прилог иду и тренутни подаци – после неколико дана са око 2.500 новозаражених, јуче смо дошли до скоро 3.000, а пројекције су да ћемо данас, тог фамозног уторка, тек имати скок.

Бројке саопштене у недељу и понедељак, односе се на дане викенда, када мање људи генерално иде код лекара, те су реалније оне које се саопште у уторак.

– Сви подаци за викенд нису релевантни, увек се за викенд и празник мање тестира, али ћемо већ у току недеље имати ситуацију да се тај број повећава – упозорава за „Блиц“ др Бранислав Тиодоровић, епидемиолог и члан Кризног штаба за борбу против корона вируса.

Драматично у Београду

Оно што такође веома забрињава је епидемиолошка ситуација у Београду где смо у недељу, али и јуче поново имали скоро 1.000 новозаражених и где је евидентно дошло до нове експлозије короне. Искуство из претходних таласа нас учи да је по правилу пре главног удара ковида-19 у Србији увек долазило до великог повећања броја оболелих у Београду, односно да је на престоницу отпадао велики број новооткривених случајева, који се потом преливао у остале делове Србије.

За разлику од децембра и почетка јануара, када смо имали смиривање ситуације, тада је Београд имао 20-25 одсто свих нових случајева у Србији, а у последњих недељу дана тај однос је скочио на 30-50 одсто, односно у једном тренутку је сваки трећи оболели био из престонице, а 16. фебруара скоро сваки други!

Ово је скоро идентична слика каква је виђена пре главног удара у трећем таласу, када се проценат заражених у Београду у првој половини новембра кретао од 40 до 45 одсто. А онда се корона прелила широм Србије па смо 1. децембра имали рекордних 7.999 заражених за само 24 сата.

– Епидемиолошка ситуација је и даље неповољна. Укупна ситуација се погоршава. У Београду смо у недељу имали 945 заражених, што је 37 одсто од укупног броја позитивних у Србији. У Београду се број новозаражених на врло озбиљан начин подиже – рекао је др Предраг Кон.

 

 

 

 

 

 

 

Извор: Танјуг