Србија

КОКЕЗА ИМАО РАЗРАЂЕНУ ШЕМУ НА ЦАРИНИ: Контејнер уђе у Србију, истоваре га и купац напрасно одустане! Зарада 2,5 МИЛИОНА ЕВРА

БЕОГРАД – Републички буџет оштећен је за стотине милиона евра због муљаже и пљачке коју је већ дуже време преко Царине спроводио Славиша Кокеза, актуелни председник Фудбалског савеза Србије, уз свесрдну помоћ доскорашњег директора Управе царина Милоша Томића.

У све то били су уплетени и појединци из полиције и криминалних структура, преносе београдски медији додајући да су сви састанци око Царине били одржавани у просторијама ФСС у Старој Пазови. Царином је заправо, како истиче, управљао Кокеза преко Томића, који је тек недавно смењен.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Озбиљан новац ова група стрпала је у џеп и царинском муљажом са цигаретама. Цела шема разрађена је када су цигарете у реекспорту смештане у царинска складишта.

– То се радило тако што, на пример, фирма из Турске прави папире за продају цигарета са неком фирмом из Европске уније. Те цигарете долазе у Србију у контејнерима на камионима, истоварају се у складиште речне царинарнице, а онда се по реекспорту товаре на бродове за иностране купце. Међутим, цака је у томе што, када се роба истовари, купац из ЕУ одједном оду стаје од куповине цигарета и оне остају у царинском складишту и чекају камион за повратак продавцу из Турске. Они потом довозе идентичан контејнер, спрејом исписују исте бројеве контејнера и онда га пуне било којом другом робом исте тежине (старим папиром, на пример). Онда за оне контејнере са цигаретама, који се налазе у складишту, праве друге папире за другу врсту робе, на пример гардеробу, па се ти контејнери као наводне мајице шаљу у ЕУ. Зарада по контејнеру је износила 150.000 евра, а таквих је било у просеку четири недељно…

Извор: Курир