Русија

ЉУДИ У НЕВЕРИЦИ! Шта то Русија крије у Сибиру? „Замислите да ово објавимо пред изборе“

Руски научници блокирали су објаву извештаја о загађењу у Русији у страху да би могло наљутити гласаче ако се објави пре парламентарних избора.

То тврди сибирски портал Tayga.info.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Према писању локалног портала, сибирски огранак Руске академије наука закључио је како се чак 78 одсто најзагађенијих руских градова налази на подручју Сибира, а те су налазе повезали с повећаним бројем поремећаја новорођенчади, дечјих болести те карцинома забележених у тој руској регији.

Сибирски огранак Руске академије наука наводно је одлучио да стави ознаку тајности на извештај о загађењу, те су ускратили приступ снимцима јавне расправе, објављеним на Јутјубу.

На порталу Tayga.info, чији су новинари имали прилику да виде снимак, тврди се како је на блокирање извештаја позивао Алексеј Конторович, оснивач Института за геологију нафте и гаса Сибирског огранка академије наука, преноси Јутарњи.

“Замислите да објавимо ове извештаје с концентрисаним информацијама, попут бомбе, пред изборе”, казао је Конторович на снимку. “Што би се догодило? Тешко је предвидети. Немамо право то учинити, зато морамо пажљиво вагати позиве за објавом. Не смемо узрујати јавност с непотребним питањима”, рекао је.

Конторовичев колега и један од аутора истраживања, челник Института за атмосферску оптику Игор Пташник, казао је за портал Опен медија како је одлука о блокади објаве само скренула додатну пажњу на сам извештај.

Портпарол Кремља Дмитриј Песков новинарима је у понедељак рекао како нема ни говора да је влада покушала зауставити објаву забрињавајућег истраживања. “Научници су сами одлучили тако”, казао је Песков.

Владајућа странка Уједињена Русија председника Владимира Путина пада све ниже у анкетама, а у протеклих неколико испитивања јавног мњења падала је и испод 30 посто, док се руски грађани све теже носе с лошом економском ситуацијом у држави. На задњим изборима 2016. Путинова је странка освојила чак 54 посто гласова.

 

 

 

 

 

 

Извор: Јутрањи лист