Русија

Алармантно! ОПАСНА ПРЕТЊА МОСКВЕ: Ако почне напад на Донбас, у рат ће ући Русија и то ће бити крај Украјине

Заменик шефа председничке администрације Руске Федерације Димитриј Козак упозорио да ће Русија стати у заштиту Донбаса, ако тамо буде “нове Сребренице”.

На ту изјаву одмах је реаговала Амбасада Украјине у Србији која је тумачи као спремност Москве да почне, како наводи, “нову фазу агресије против Украјине”.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

У саопштењу амбасаде наводи се да је Козак рекао да ће, “ако Кијев започне ратна дејства у Донбасу, то бити почетак краја Украјине”, јер је Русија спремна да заштити становнике у региону.

“Све зависи којих ће размера бити пожар. Ако тамо буде, како каже наш председник, организована нова Сребреница, врло вероватно ћемо морати стати у заштиту”, цитира украјинска амбасада Козака.

Амбасада тврди да како Русија “активно повећава своје војно присуство на привремено окупираним територијама Украјине, као и у областима које су у близини Украјине, кремљевски званичници и медији појачавају нападе дезинформацијама, у којима се Украјина представља као немилосрдни агресор (који напада своју територију!)”.

“Тренутна ескалација од стране Русије је највећа последњих година и изгледа да је Москва већ припремила измишљени изговор како би започела нову фазу оружане агресије против Украјине”, оцењује се у саопштењу амбасаде.

У саопштењу се напомиње да Украјина наставља да даје предност политичко-дипломатском путу за решавање кризе, “јер су мир и животи људи основна вредност за државу”.

“Украјина поново позива руску страну да одмах заустави акције које су усмерене на погоршање безбедносне ситуације у зони руско-украјинског оружаног сукоба, да се одрекне насиља и логике рата, и да испуни своје обавезе у складу са договореним резултатима самита Н4 у Паризу и Минским споразумима”, поручује се у саопштејну амбасаде.

 

 

 

 

 

 

Извор: Танјуг