Регион

Узбуна у региону! ЦРНА ГОРА ГУБИ ОБАЛУ, КАО ГРЧКА ПИРЕЈ? Драматична је ситуација, ако Брисел не помогне, десиће се ово…

Здравко Кривокапић, председник Владе Црне Горе, упутио је писмо Европској комисији поводом дуга према Кини, на име најтеже деонице ауто-пута кроз Црну Гору, од Смоковца до Матешева (42 км)

„Депеша“ је стигла у Брисел, потврдила је портпаролка Ана Писонеро Хернандез, поручујући да могућу подршку неће прејудицирати јавним коментарисањем опција или спекулација.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Званична Подгорица тражи подршку европских институција у процесу диверсификације кинеског дуга и завршетка остатка ауто-пута од Бара до Бољара, границе са Србијом. У петак се, додуше, незванично у Подгорици чуло да би до краја овог месеца требало да стигне одговор Европске комисије на премијерово писмо.

Ако се не нађе решење за отплату дуга, који у овом тренутку износи готово милијарду долара, настао због изградње деонице ауто-пута, Црна Гора би се према Кини могла наћи у истој ситуацији као што се пре неколико година нашла Грчка, када је Пекинг преузео луку Пиреј. Црну Гору од 42 километра од Смоковца до Матешева ће по првом уговору коштати 809 милиона долара, приде најмање 90 милиона због приступних путева, електро и водоводних мрежа уз саобраћајницу и тако све на корак до енормне цифре са девет нула.

Министар финансија и социјалног старања у Влади Црне Горе Милојко Спајић спушта „лопту на земљу“.

– Црна Гора није тражила да неко отплати дугове државе, већ само потенцијално рефинансирање са повољним условима. Тренутно нема потребе за додатним задуживањем, јер је Црна Гора на путу потпуног финансијског оздрављења – изјавио је Спајић. – Црна Гора тренутно преговара са европским партнерима.

Амбасадор на градилишту

У јеку приче да би званични Пекинг због дуга могао да преузме део територије Црне Горе, пре свега црногорску обалу, па чак и Луку Бар, Улцињ, Будву, Херцег Нови, амбасадор Кине Лиу Ђин је обишао градилште на најтежој деоници ауто-пута.

– Ово је пут кинеско-црногорског пријатељства. Постоји позната кинеска изрека – „Ко жели да се обогати, прво треба да изгради путеве“ – казао је Ђин.

 

 

 

 

 

 

Извор: информер.рс/новости.рс