Србија

ВУЧИЋ ОТКРИО СВЕ О „НОН ПЕЈПЕРУ“: Србија се неће одрећи КиМ, Прешева и Бујановца да би добила Републику Српску! Ево шта се крије иза свега!

Председник Републике Србије Александар Вучић гостовао је у емисији са Сенадом Хаџифејзовићем . Емисија се снимала у Београду

– Не можете на Балкану да унизите један народ мислећи да ћете тиме за задовољите све друге. Управо зато сам се залагао не за замрзнути конфликт са Албанцима, већ за решавање проблема. Веома сам обазрив када год говорим о било каквим регионалним питањима. Зато покушавам да не одговарам на 90 одсто провокација које долазе из региона – рекао је Вучић на почетку.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Водитељ је прокоментарисао да није могао да спава због Вучићеве реченице о „нон пејперу“.

– Мирно спавајте, Сенаде, није моја намера да се било коме додворавам. Мени у Србији би популарност скочила само ако бих вама одбрусио или рекао нешто о Бошњацима. Апсолутни интерес Србије је мир. Што се тиче БиХ, Србија подржава интегритет те земље. Ваши односи су ваша ствар. По Дејтону су веће ингеренције ентитета него што је то у стварности. Ја не мислим да Република Српска има право да буде независна држава, нећу да се правдам за нешто што никада нисам рекао. Зашто тражите да представите некога као непријатеља тамо где га немате. Ако је проблем у томе што Србија данас није слаба и што је снажнија економски, ја се тиме поносим, али тиме треба да буду задовољни и људи у БиХ, и Срби и Бошњаци. Ја сам један од ретких политичара који не мора да се додворава било коме у Европи и свету. Ми на Балкану сви заједно треба да сарађујемо и да будемо машина раста и Европе и света – рекао је председник Србије.

Полемика о изјави о „нон пејперу“.

– Све што ви мислите, у ваше име кажу Додик и Вулин, а ово је први пут да сте рекли нешто тако запаљиво – констатовао је Хаџифејзовић.

– Ја можда нисам паметан, можда сам глуп, али нисам мутав. У моје име нема потребе нико да говори и немам ни портпарола. Све што мислим, ја кажем сам. Вулин је говорио и синоћ на Пинку, али је нагласио да говори у своје име. Да ли мислите да неко ко гради ауто-путеве и ко толико ради за регион жели лоше односе у региону. Млади људи никад мање нису напуштали Србију. По индексу који су радили Аустријанци и Швајцарци, највећи број високо образованих људи се враћа у Србију. Ово је важно питање и хвала вам на томе. Отворили смо велики број радних места и зато се они враћају, развили смо софтверску индустрију, стварамо боље услове. Људи одлазе између осталог што не виде у политици региона перспективу – одговорио је Вучић.

– Када је Александар Вучић писао „нон пејпер“ зашто је потписао Јанеза Јаншу? – питао је водитељ, на шта му је Вучић узвратио:

– Мислим да је сада свима јасно, ја немам никакве везе са тим. Не само да нисам учествовао у писању било каквог папира, већ га нисам ни видео. Видео сам само спекулације када су изашле у јавност,, исто када и ви. Ви кажете да ће Србија да се одрекне Косова и Метохије, Прешева и Бујановца, да би добила Републику Српску, ја нећу у томе да учествујем, то се неће десити. Тачка – нагласио је председник Србије.

Војна вежба „Одбрана 2021.“

– Што се тиче Срба у Србији, немојте да их умирујете ни око чега. Они су мирни. Неће бити рата. За разлику од оних који су уништавали нашу војску, продавали стреле и ракете за 56 долара по комаду, ја се поносим тиме јер ми снажимо нашу војску. Она има за циљ да брани све грађане Србије, не само Србе. Погледајте у региону, сви се наоружавају. До пре две године, Хрватска је имала значајно снажнију војску него Србија. Мислим да је мир између Бошњака и Срба од пресудног значаја за регион. Не пада ми на памет да се играм ратова и нећу да било која мајка у сандуку види своје дете. Моја реч вреди много, моја реч је по том питању веома важна. Хоћу мир. Хоћу да будем запамћен као неко ко је сачувао мир. Хоћу да будем запамћен као неко ко је изградио Србију – рекао је Вучић.

Црна Гора

На коментар водитеља да Вучић „посрбљава“ Црну Гору и да политиком преузима ЦГ и одузима симболе те земље, да је у току процес стварања Велике Албаније, Велике Србије и Велике Хрватске, Вучић је одговорио:

– Све је било дивно у ЦГ. Задовољни су били и Албанци, муслимани, Црногорци. Само је проблем био што Срби нису имали права. Када говорите о застави, нисам никада ниједну заставу узео, а код њих прогоне свакога ко носи српску тробојку. Тамо је она забрањена. Тако је било лепо Србима да нису смели ни своју националну заставу да изнесу. То је био проблем са господином Ђукановићем, што је његов национализам пећински. У којој Ђукановићевој влади познајете било којег Србина? Оставите ову владу, када је било Срба у ранијим владама? Ако Албанци у Северној Македонији имају сва она права, а мање их је процентуално него Срба у Црној Гори, зашто Срби не би имали бар таква иста права?

О рату у БиХ

– Шести пут ме већ питате и поново вам кажем: Нисам пуцао на Сарајево и нисам спалио ничију кућу, а наше куће су све спаљене. Нађите ми интервју у којем сам то рекао. Немојте да измишљате. Немате ниједну моју фотографију са калашњиковим – рекао је Вучић.

– Мој стари је рекао да је то Аџијин унук када је вас видео. Убијени су вам стричеви, фамилија. Како правно формулишете затирање ваше породице – питао је водитељ.

– Ја сам за то да се увек чува сећање на жртве. Да се зна шта су Срби у Јасеновцу, Јадовну прошли. Моју породицу су побили Хрвати и спалили нам куће. То је кривично дело, али геноцид има ментални елемент и физички. Геноцид је затирање једног народа. Зашто БиХ која је била окупирана од стране НДХ, зашто вам никада није пало на памет да оптужујете неку другу државу за геноцид. Јасеновац је био логор за затирање људи, али то је део историје, не мислим да данас треба да говорим сваком Хрвату да су починили то и то. Као председник државе немам право да доносим такав закључак. Ја могу да кажем шта мислим приватно, али као председник државе немам право на такво мишљење. Шта је смисао правне квалификације, осим ако не планирате неке потезе против Србије у будућности? Ви живите за прошлост. Мене не интересује никаква Велика Србија, већ да Србија буде велика у економији – одговорио је Вучић на потпитање водитеља да ли је у Сребреници било геноцида и додао:

– Погнуо сам главу само када сам спустио цвет када сам био у Сребреници. Ниједног више тренутка нисам погнуо главу. Моји момци из обезбеђења су сагињали главе, ја не. Ја сам само лично желео да одам помен жртвама. Гађали су ме флашама – објаснио је председник Србије.

О СРС и четницима

– Ја нисам био четнички војвода и нико у породици ми није био четник. Мислио сам да СРС има најбољи програм и тада сам био млад, имао сам 23 године и стварно сам изгарао за ту странку. Био сам близак сарадник Војислава Шешеља. Никад му нисам носио пиво, он пиво никада није пио. Његов однос и данас са поштовањем говори о том периоду. И пре неки дан је рекао: „Вучић је немогућ, и мени је било тешко да радим са њим, али је био изузетно вредан и могао је да ради без престанка“ – нагласио је Вучић.

Да ли бисте признали Косово да вам кажу „Ево сутра ћете постати чланица ЕУ“?

– Они то не могу да кажу због својих прилика. Ја бих рекао: „Да, заслужујемо да будемо део ЕУ, али то не значи да имам право да комадам своју земљу на било који начин“. Поштујем Устав Србије. Спреман сам да разговарам о свим могућим компромисима и да не остављамо замрзнут конфликт будућим генерацијама. Не могу да говорим о идеалном решењу јер бих откривао део наших карата пред дијалог – објаснио је Вучић.

 

 

 

 

 

 

Извор: Информер.рс