Свет

ПРОМЕНА ВРЕМЕНА ДОНОСИ ВЕЛИКЕ ЗДРАВСТВЕНЕ ПРОБЛЕМЕ: На кога највише утиче нагли температурни обрт?

Фото: јутјуб

Центар Светске здравствене организације у Милану описао је просечног метеоропату као жену која има повишен крвни притисак.

Временска прогноза је ових дана веома непредвидива и стално је на клацкалици. Смењују се облаци и сунце, киша, ветар, хладно, топло време, а све то утиче на организам.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Остаје питање како ове временске (не)прилике утичу на организам и здравље.

– Промена температуре од више степени у кратком временском периоду не оставља организму довољно времена да се адаптира на нове околности. Највише проблема имаће болесници са лошом можданом циркулацијом и хипертензичари који ће због колебања температуре имати проблема са притиском – истиче др Нада Мацура, кардиолог.

По њеним речима, асматичари реагују два-три дана пре него што дође до нагле промене температуре, док се код метеоропата могу се јавити главобоље, вртоглавице или проблеми са спавањем.

Захлађење неповољно утиче и на хроничне болеснике са дисајним проблемима и болестима срца, а реуматичарима доноси и болове у зглобовима. Наиме, са овим благим захлађењем, атмосферски притисак пада што ствара притисак на течност одговорну за подмазивање и нормално функционисање зглобова. Притисак унутар зглобова расте и то узрокује болове.

Центар Светске здравствене организације у Милану описао је просечног метеоропату као жену која има повишен крвни притисак, иако брине о свом здрављу, која тешко контролише осећања и не воли зиму. Преосетљивост на временске прилике показује свака пета особа од 20 година, свака трећа од 40 и свака друга после 60. Иначе, две трећине метеоропата су жене.

Извор: Блиц/srbijadanas.com