Србија

ВЕЛИКА ЧИСТКА У ВЛАДИ СРБИЈЕ! Вучић се огласио: Ана, разјурићемо ту банду!

Колико сутра разјурићемо, ако треба и пре избора, све те стручњаке којима је најважније колико ће аутомобила да имају, порука је председника Србије појединим бахатим функционерима

Председник Србије Александар Вучић поручио је да ће из Владе, и пре нових избора, летети министри који су се бахатили куповином скупих аутомобила!

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Најављујући да од 1. септембра крећу изборне радње у сусрет Скупштини СНС крајем октобра, председник је поручио чланству, а пре свега функционерима, да слушају грађане, који су, како је истакао, најважнији, те најавио чистку у министарствима због лимузина.

– То, Ана (Брнабић, премијерка, прим. аут.), немој да дозволиш…Колико сутра, и сву ту банду која само тражи лимузине за себе, разјурићемо, ако треба и пре избора, све те стручњаке којима је најважније колико ће аутомобила да имају – нагласио је председник.

Ко се бахати

Но, министри нам листом одговарају по принципу „нисам ја, мајке ми“, те тврде да се не проналазе у овим критикама председника.

Министарка енергетике Зорана Михајловић каже за Курир да се вози у ауту који јој је позајмио министар полиције.

– И ништа за мене нисмо ни раније, а ни сад наручивали… Мислим да је важно да инспекције и све друге службе које оперативно раде имају аутомобиле, а министри, па има довољно аутомобила. А ови што имају времена да мисле како би да се возе ко зна у чему, само говори да су заборавили зашто су у Влади – рекла је она.

Министар без портфеља Новица Тончев каже да је сигуран да „свако министарство понаособ свој буџет користи на најбољи начин“.

– Разумљиво је да је у организацији посла потребна и логистичка подршка или техничка и технолошка опремљеност и потреба за превозним средствима, односно аутомобилима. Наравно да постоје мерила како се то ради и верујем да нико у Влади нема потребу за бахатим и непримереним понашањем, па чак и када је избор аутомобила у питању. Ја возим сопствени ауто, а моји сарадници користе једно возило које нам је додељено, сопствена возила и градски превоз – тврди Тончев.

Ко је „стручњак“

Министар просвете Бранко Ружић каже да подржава став да би требало „разјурити“ све оне који се нађу на јавним функцијама и тај статус покушају да злоупотребе.

– Што се тиче Министарства просвете, науке и технолошког развоја, управо је ваш цењени лист пласирао информације које не кореспондирају са реалношћу и чињеницама претходних дана. Претпостављам да се ваше колеге нису претерано удубљивале у материју која се тиче финансијског аспекта набавке возила за школске управе и инспекције. Свакако, важно је истаћи да се овом набавком решава акутни проблем нормалног и безбедног функционисања школских управа и републичке просветне инспекције, где раде врло вредни, стручни и предани људи, после дугог низа година, а да је уштеда која се очекује у будућем уговореном периоду апроксимативно око 20 милиона динара – каже Ружић и додаје:

– Што се „препознавања“ тиче, да се мало нашалим, немам манир да се бавим ребусима, али свакако, уколико је аутомобил „шкода фабија“ лимузина, онда сам и ја један од тих „стручњака“.

Сиротињски

Да Вучић сигурно није мислио на њега, сматра и министар за бригу о породици Ратко Дмитровић.

– Моје министарство има две „шкоде“, укључујући моју службену, обе у врло озбиљним годинама, а ни од кога нисам тражио више и боље – кратак је био министар.

У овоме се не препознаје ни министарка за европске интеграције Јадранка Јоксимовић.

– Напротив, јер ја као министар користим исто службено возило од 2015, „лексус“, који је био донација владе Јапана за Владу Србије, и моје министарство располаже веома малим бројем возила средње и ниже категорије. Ништа нисам наручивала, имајући у виду ситуацију због пандемије, иако сматрам да би и због безбедности требало повремено заменити возила. Јер, на крају, то није наше лично власништво, већ Владе Србије и остаје на коришћење и у будућности, али у овој ситуацији заиста сматрам да то није приоритет, те ништа нисам наручивала – каже она.

Марија Обрадовић, министарка државне управе и локалне самоуправе, каже да њен ресор нема ни велики буџет.

– Ми смо министарство с врло оскудним буџетом, па су нам улагања усмерена искључиво ка реализацији активности ка градовима и општинама. Сваки већи град у Србији има већи буџет од МДУЛС. Јасно је онима које је председник критиковао због возила. Посебно сам опрезна на тему коришћења повластица у име министарства, нисам због тога на овом месту, већ да радим искључиво у интересу грађана – каже она.

 

 

 

 

 

 

Извор: Курир.рс