Србија

Да ли ће ЕУ скинути Србију са зелене листе 15. августа? ХИТНО СЕ ОГЛАСИЛА министарка туризма Татјана Матић и открила све!

Министарка туризма Татјана Матић сматра да Савет Европске уније 15. августа неће скинути Србију са зелене листе безбедних земаља, као и да ће се путни аранжмани које су наши грађани уплатили реализовати без икакве сметње.

„Ми још увек нисмо у црвеној зони, нити сматрамо да ћемо бити скинути са зелене листе, али нам је и даље изузетно значајно да се вакцинација обавља и да је то кључ за успешан излазак из ове ситуације, истакла је она за данашњи „Курир“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Матићева је навела да се развој епидемиолошке ситуације помно прати у Европи и да се у складу са епидемијском ситуацијом доносе нове мере.

„Кад су у питању путни аранжмани које су наши грађани уплатили, они ће се без икакве сметње реализовати, дакле без икаквих препрека ће грађани моци своје путне аранжмане да искористе ове године и после 15. августа“, навела је она.

Матићева је истакла да ће то можда бити реализовано уз одређене, можда строже епидемијске услове, али да сумња да ће се након 15. августа ишта мењати.

„Оно што је за нас као земљу кључни и оно о чему причамо, не само Министарство трговине, туризма и телекомуникација већ и сва надлежна министарства и стручњаци, јесте још успешнија имунизација становништва и то поготово млађе популације“, казала је Матићева.

Према нејним речима, то је кључно како за стабилизацију епидемиолошке ситуације, тако и за све наше будуће привредне, туристичке и друге активности.

Матићева је нагаласила и да нам је путовања у Европску унију првенствено омогућила успешна вакцинација стаовништва, чиме је Србија стављена на зелену листу.

„И управо захваљујући успешној имунизацији потписали смо споразуме о дигиталним сертификатима с многим земљама чланицама Европске уније, на основу којих су наши грађани, који су пре свега вакцинисани, али и они који нису, могли да путују“, рекла је министарка туризма.

Према њеним речима, у том смислу стављање на зелену листу није био предуслов за наша путивања у ЕУ.

Она је подсетила да су грађани Србије и пре 18. јуна, кад је Србија стављена на зелену листу ЕУ, већ могли да путују у многе земље, као што су рецимо Грчка, Хрватска, Мађарска.

„Свакако да је стављање на зелену листу врло добар знак за нас и то је омогућило конкретно улазак без икаквих захтева у неке земље чланице, као што је Холандија, која је самим тим дозволила да сви наши грађани, без обзира на то да ли су вакцинисани или не, који имају неку од потврда могу да улазе у ову земљу“, закључила је Матићева.

 

 

 

 

 

 

Извор: Танјуг