Свет

ИЗРАЕЛ У ШОКУ: Изнад Либана срушене невидљиве ракете – ТО СУ МОГЛИ САМО РУСИ

Појавили су се неочекивани детаљи одбијања израелских напада на Сирију.

Током ноћног напада, сиријски системи противваздушне одбране оборили су израелске стелт ракете “Делилах” док су још биле у ваздушном простору суседног Либана.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Заправо, домет сиријских система противваздушне одбране сасвим је довољан за то, међутим, због планинског гребена на граници Сирије и Либана, немогуће је открити ракету и одмах је погодити.

С тим у вези, претпостављало се да је рад сиријских ПВО система координиран са радарима руских комплекса С-400 распоређених у ваздухопловној бази Хмеимим и у бази руске морнарице у Тартусу.

Познато је да током напада израелски борбени авиони нису дали прилику да буду примећени већ су испалили пројектиле, скривајући се иза планинских подручја.

Ипак, број сиријских радарских станица нису довољни за праћење ракете од места лансирања до погођеног подручја система ПВО, већ је то у потпуности олакшано распоређивањем руских система ПВО С-400 у сиријске провинције Тартус и Латакиа.

Панцир би могао бити интегрисан са руским С-400 у ваздухопловној бази Хмејмим, али има много више питања са системом ПВО Бук-М2Е.

Могуће је да су поред руских радара били у функцији и радари кинеске производње које је раније купила сиријска војска, а који се налазе у подручју излаза из долине Бекаа “, напомиње специјалиста.

Треба напоменути да су током последњег израелског напада на Сирију сиријски ПВО системи успели да оборе 92% израелских невидљивих ракета Делилах.

Извор: Wебтрибуне.рс