Свет

НИЈЕ ДОБРО! Отворена најава: „Спремни смо да нападнемо“

Израел је у четвртак пре него што је ирански парламент потврдио мандат новом председнику Ебрахиму Раисију рекао да је „спреман“ да нападне Иран.

Израелски министар одбране Бени Ганц рекао је за израелски портал „Инет“ да су западни савезници дошли до тачке у којој је против Ирана потребно предузети војне потезе.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Израел је спреман да нападне Иран. Дошли смо до тачке да морамо војно деловати против Ирана. Свет мора одмах деловати против Ирана“ рекао је Ганц, а преноси „Јутарњи лист“.

„Тхе Телеграф“ тумачи да је Ганц својом изјавом покушао да притисне Велику Британију и Сједињене Америчке Државе да заузму строжу позицију према Ирану, позицију која ће превазићи дипломатске протесте и санкције.

Раиси је председничку заклетву положио у четвртак, два дана након што га је подржао врховни вођа Исламске Републике ајатолах Али Хамнеи, односно нешто мање од два месеца након што је победио на изборима.

Раиси, којег је Израел због низа погубљења и других кршења људских права које је одобрио док је био судија прозвао „крвником“, обећао је да ће уклонити санкције које је САД наметнуо Ирану.

Ганцове тврдње о спремности Израела да удари по Ирану дошле су након што је Израел истога дана, по први пут у седам година, ракетирао Либан. Био је то одговор на либански ракетни напад на Израел који се догодио у среду.

„Ракете су из Либана рано у четвртак испаљене на израелску територију. Као одговор… израелски борбени зракоплови ракетирали су лансирне рампе и другу инфраструктуру која се у Либану користи за реализацију терористичких напада. Ракетирали смо и додатну мету на подручју с којег су се у прошлости лансирале ракете“, рекли су из Израелске авијације на Твитеру.

Либан је ракетирање своје територије од Израела осудио као „ескалацију“.

Миротворци из Уједињених нација позвали су обе стране да се суздрже и смире.

 

 

 

 

 

 

Извор: Јутарњи лист