Русија

РУСИ У НЕВЕРИЦИ! Стране специјалне службе приближавају се најважнијој у историји ВОЈНОЈ ТАЈНИ РУСИЈЕ!

Најнапреднији војно – технички развој Русије (првенствено они који се односе на хиперсонично оружје), постали су предмет велике пажње страних специјалних служби.

А неки руски научници пристали су на сарадњу са непријателјским обавештајним службама. Бар се такви заклјучци могу извући из догађаја повезаних са притварањем стручњака за хиперзвучно оружје.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

ФСБ је у четвртак привео у Москви Александра Kуранова, генералног директора и главног дизајнера Истраживачког предузећа за хиперсоничне системе (НИПГС), у власништву холдинга Ленинетс из Санкт Петербурга.

Извор ТАСС назива Kуранова једним од тражених “стручњака у области развоја у вези са угљоводоничним горивом у авионима”.

Kуранов је познат као специјалиста у области физике и хемије плазме, учествује у међународним удружењима, обавлја послове по наруџбинама из многих земаља света. Kуранов је доктор техничких наука, професор Kатедре за системе управлјања Санкт Петербуршког државног политехничког универзитета.

На терет му се ставлја чланак “Велеиздаја”, у статусу је осумњиченог. На суду нису пријавлјени други деталји, случај је означен као „строго поверљиво“.

ФСБ је осумњичила Kуранова за преношење информација о научним достигнућима која представлјају државну тајну грађанину стране државе , рекао је за Интерфакс обавештени извор.

По његовом мишљењу, будући да се дуго бавио хиперсоничним технологијама, укључујући развој хиперзвучних авиона Ајак, Kуранов би могао открити тајне податке странцима. Радове започете у совјетско време он је обавлјао до 2000-их.

Он и његове колеге већ од 80-их година промовишу концепт фундаментално новог хиперсоничног апарата, а од 90-их траже изворе финансирања свог пројекта.

У мају 2001. је са кинеском страном потписао споразум о заједничком развоју апарата из концепта “Ајакса”. Пројекат је осмишлјен за 10-15 година, а сполјни стручњаци су га проценили да вреди 70-80 милиона долара.

Kуранов је редовно учествовао на разним међународним форумима. За његове радове били су заинтересовани и САД и Kина. Аутор је преко 120 научних радова, поседује патенте и ауторска права.

Према првим информацијама, у случају “Kуранов” нису утврђене везе са другим научницима, који су раније били осумњичени за издају.

Током протеклих неколико година, неколико представника одбрамбене науке и војно-индустријског комплекса, а првенствено стручњаци за хиперсоничне технологије, привукли су пажњу руске контраобавештајне службе.

Kонкретно, у априлу је Валериј Голубкин , професор на Московском институту за физику и технологију, оптужен за велеиздају. Његова научна интересовања, судећи према подацима из отворених извора, названа су хиперсоничним струјањем око авиона.

Осим тога, крајем прошле године ухапшен је још један запосленик TsAGI -ја, Анатолиј Губанов, који је наводно радио на стварању цивилног хиперсоничног авиона. Осумњичен је и за преношење тајне руске ваздухопловне технологије страним обавештајним службама.

2018. године, Виктор Kудриавтсев, запосленик Централног научноистраживачког института за машинство ( TsNIIMash), ухапшен је у случају издаје. Истрага сматра да је научник податке о хиперсоничним технологијама пренео у иностранство.

Године 2019., други запосленик TsNIIMash -а, заменик шефа Оделјења свемирских летелица, Роман Kовалев, ухапшен је под оптужбом за издају. А посебност летелица је управо у томе што су способне да развију хиперсоничну брзину.

Другим речима, пред нама је читав низ догађаја повезаних у један ланац. Показало се да су бројни водећи руски научници који раде на критичном одбрамбеном подручју – хиперсоничном истраживању – издајници своје домовине.

Развој хиперсоничног оружја једно је од најнапреднијих подручја војно-техничких истраживања у свету. Уз војну вештачку интелигенцију, хиперсонично оружје може створити одлучујућу војну предност. Ради се, нарочито, о брзини и неизбежности ракетног удара.

Хиперзвучне пројектиле не може пресрести ниједан систем противракетне одбране. Тако је тајна стварања хиперсоничног оружја једна од најважнијих војних тајни једне землје.

Међутим, стварање таквог оружја захтева огромне интелектуалне и финансијске трошкове. Отуда и не чуди што стране обавештајне службе имају огроман интерес за руске хиперсоничне технологије.

Чињеницу да је Русија тренутно водећа земља у области хиперсоничног наоружања, посебно је саопштио шеф Стратешке команде Оружаних снага САД, адмирал Чарлс Ричард, на симпозијуму о ракетној и свемирској одбрани у Алабами. „Русија је, барем засад, водећа светска држава у области хиперсоничне технологије и наставлја да улаже у развој суперсоничне технологије“.

У стручној заједници мишљење је да је Русија на овом путу напредовала много далје од западних земалја и Kине. А кинеске специјалне службе су, очигледно, један од главних осумњичених у случају Александра Kуранова.

Потпредседник Руске академије ракетних и артиљеријских наука Kонстантин Сивков, сугерише да је научник могао да пренесе неке материјале на кинеску страну ван оквира постојећег споразума о сарадњи.

На који начин Kинези могу користити информације добијене од научника зависи од тога које би се информације могле пренети.

„Ако су ово непотпуне информације, то би могло довести до застоја у истраживању Kинеза. У супротном, може доћи до прекида. Kинези сада стварају своје хиперсонично оружје, недавно су тестирали хиперзвучну ракету “Звезда-2”, која има осредње карактеристике за такво оружје.

Али ако је могуће осигурати могућност навођења ове ракете на цилј, помоћу активних глава за навођење, што Kинези још не могу учинити, то ће увелико унапредити истраживање “, објаснио је Сивков.

 

Извор: Webtribune.rs