Свет

СТРАВИЧНО УПОЗОРЕЊЕ: Стиже суперсој коронавируса – ковид 22 и биће много опаснији

Суперсој коронавируса могао би да се појави следеће године и свака невакцинисана особа је потенцијални суперпреносилац, изјавио је данас имунолог Сај Реди са швајцарског савезног института ЕТХ Цирих.

Он је упозорио да би ковид-22 могао да буде знатно опаснији од постојећег. Швајцарски имунолог је рекао да би комбинација постојећих сојева могла да резултира новим, опаснијим мутацијама и опаснијом фазом пандемије.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Ковид-22 би могао да буде много опаснији него оно чему сада присуствујемо“, упозорио је Реди, пренео је „Мирор“.

Због тога, каже, биће потребно обавити више вакцинација наредних година, „можда и до краја наших живота“. Говорећи за швајцарски „Блик“, швајцарски научник је рекао да због сојева попут делте, „ово више није ковид-19“ и упозорио је да свако ко буде одбио да се вакцинише, биће инфициран у неком тренутку.

„Количина патогена коју са собом носи делта је толико велика да свако ко није вакцинисан, може да буде суперпреносилац“, нагласио је Реди.

Он је додао да ће се повећати број оболелих на јесен и прогнозира враћање рестриктивних мера у неким земљама.

„Врло је вероватно да ће се појавити сој против којег нећемо моћи да се ослонимо само на вакцинацију. Због тога морамо да се припремимо за неколико вакцинација наредних година, а вакцине ће морати да се прилагодјавају новим мутацијама“, казао је Реди.

Научник је изјавио да бета и гама сојеви делимично могу да избегавају антитела, док је „делта много заразнија, али није развила механизме за избегавање антитела.“

 

 

 

 

 

 

Извор: Танјуг