Спорт

Текст који је шокирао свет! БРИТАНЦУ ПРЕКИПЕЛО ЗБОГ ЂОКОВИЋА: Он је клинац са Балкана, није углађен као Федерер, нити леп као Надал!

Сваки неуспех Новака Ђоковића, а срећом има их мало, очигледно је постао душевна храна дела јавности на Западу.

Пораз Ђоковића у Токију и неуспели покушај да освоји медаљу поново је распламсао мржњу према њему, наравно, посебно у британским медијима.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Ипак, није све тако црно. То показује колумна британског колумнисте јаниса Бабулијаса, новинара „Ал Џазире“, „Ченела 4“, „Вајса“ и „Политика“.

Он је у колумни објављеној на страницама „Спектатора“ стао у одбрану Новака Ђоковића.

Свој чланак је и насловио са „У одбрану Новака Ђоковића“.

„Ђоковић је имао феноменалну годину, али и шампиони имају слабе дане. Упркос многим успесима, јасно је да постоји велики број навијача који су били срећни што је изгубио – и меч и живце. Поштено је рећи да је Ђоковић поларизујућа фигура, па тако критике на рачун 33-годишњег Србина нису необичне. Он је, заправо, био мета током највећег дела каријере – и што се тиче навијача, али и медија. Да ли заслужује посебан презир?“, запитао се Бабулијас.

„Ђоковић није човек кога је лако волети. Некада када победи ривала исмева непријатељски настројену публику. Његове прославе су превише драматичне…“, поручио је колумниста.

Аутор наглашава да се заборављају ствари које Ђоковић ради.

„Па опет, каква год била пресуда његових колега попут Ника Кирјоса, или Пирса Моргана који је Ђоковића назвао ‘размаженим дериштем’ након наступа на Олимпијским играма, шта је права истина о Ђоковићу? Ђоковић је ван терена топла и весела особа. Преко своје фондације сакупља и донира милионе долара и помаже својој Србији, али и иностранству. За време пандемије донирао је милион долара за медицинску опрему и респираторе српским болницама. То није лоше за особу за коју неки лажно тврде да негира корона вирус?“.

Колумниста британског недељника запитао се да ли постоји „нешто мрачније у корену толике антипатије“ према Ђоковићу?

„За неке тениске навијаче нема сумње да је он уљез, па се као такав суочава са чистим снобизном. Он је клинац са Балкана – није углађен као швајцарски шампион Роџер Федерер, а нити леп и насмејан као шпански тенисер Рафаел Надал. Он прекида то прелепо ривалство и доминира теренима“.

„Како се усуђује?“, саркастично је додао колумниста.

„Па није Ђоковић једини играч који је изгубио живце на терену. Видели смо такве ствари и од шампиона као што су Серена Вилијамс или Роџер Федерер“, додаје енглески новинар и поручује да се само код Ђоковића то „узело за зло“ и да га навијачи не воле због тога.

На крају истиче:

„Ђоковић је један од најбољих тенисера које је свет видео, рушио је рекорд за рекордом, он је идол младима у Србији и своје време и богатсво користи како би им помогао. Такође, заузима се за младе тенисере који тек почињу. Ипак, превише пута у Новаковом случају те ствари буду неприметне. Тешко да због тога можете да кривите Ђоковића што је понекад губио живце и ругао се противницима…“

 

 

 

 

 

 

Извор: Курир.рс