Русија

УЖАС! Пожар се шири! Преко милион хектара у пламену, грађани евакуисани

У Русији се током претходног дана значајно повећала укупна површина захваћена пожарима – са 837 хиљада хектара на 1.071 милиона – за само 24 часа.

Од јуче се број шумских пожара повећао са 217 на 222.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

За то време површина територије коју је захватио пламен повећао се приближно за 237 хиљада хектара. Такође, у том периоду ватрогасци су успели да угасе 40 природних пожара. Ватрена стихија је захватила највећу површину у Јакутији, где гори 924 хиљаде хектара шуме.

Пожари букте и на великим подручјима у Иркутској области, Карелији, на Чукотки и у Приморју. У гашење пожара укључено је скоро пет хиљада људи и 732 јединице технике. У 62 региона Русије на снази је посебни противпожарни режим. Ноћас је из села Килаји Уст Алданског региона у Јакутији евакуисано 90 људи, јер је пожар због јаког ветра великом брзином стигао до насеља.

Површина пожара је 300 хектара. У гашењу учествује 111 људи и преко 10 јединица технике. Посаде авиона Ил-76 војно-транспортне авијације Русије за дан су извеле шест летова и излиле више од 250 тона воде како би угасиле пожар у близини Оренбурга. Авиони Ил-76 који учествују у гашењу пожара у Оренбуршкој области опремљени су танковима ВАП-2 капацитета 42 тоне, а пилоти су прошли одговарајућу обуку за извршавање одговарајућих задатака.

 

 

 

 

 

 

Извор: rs.sputniknews.com