Русија

Запад у неверици! РУСИ ДОБИЈАЈУ НОВУ МОЋНО ОРУЖЈЕ! Праве ракету од које ће дрхтати Вашингтон, ускоро стиже Х-95

Министар одбране Русије Сергеј Шојгу раније је изјавио да су хиперсонични системи окосница руских снага ненуклеарног обуздавања

Русија прави најновију ваздухопловну хиперсоничну ракету дугог домета Х-95, саопштио је начелник војне академије Генералштаба Оружаних снага Русије, генерал пуковник Владимир Зарудницки.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Како је рекао, данас је доминација у ваздушно-космичкој сфери услов за успешно вођење борбених дејстава. Ту супериорност, између осталог, осигурава ефикасна примена јуришне и ловачке авијације, додаје Зарудницки.

– Због тога се за Ваздушно-космичке снаге Русије прави и уводи у наоружање ново и модернизовано оружје, војна и специјална техника као што је стратешки бомбардер – носач ракета Ту-160М, ваздухопловни хиперсонични ракетни систем „Кинџал“, високо прецизно наоружање ваздушног базирања дугог домета, конкретно хиперсонична ракета Х-95 – наводи генерал пуковник у свом чланку који је објављен у часопису „Војна мисао“.

Како је истакао, за Ваздушно-космичке снаге праве се беспилотне летелице различитих класа, прекохоризонтски радари, противавионски ракетни системи и комплекси и друга најновија војна техника.

Према речима генерала, упоредо са хиперсоничним системима и оружјем заснованим на новим физичким принципима кључну улогу играју технологије за увођење вештачке интелигенције, што ће омогућити да се повећа ефикасност оружја до 15 пута.

Како је саопштио Спутњику извор из одбрамбено-индустријског комплекса, „нова хиперсонична ракета дугог домета користиће се у саставу наоружања модернизованог бомбардера дугог домета Ту-22М3М, модернизованог стратешког бомбардера Ту-160М и Перспективног ваздухопловног система авијације дугог домета (ПАК ДА)“.

– Прототипи новог наоружања већ су тестирани са ваздушног носача – додао је наш извор.

Тренутно су у руској војсци на експериментално-борбеном дежурству ваздухопловни системи са хиперсоничним ракетама „Кинџал“, које укључују носач МиГ-31К и хиперсоничну ракету направљену на бази аеробалистичких ракета система „Искандер“.

Осим тога, за ловца пете генерације Су-57 праве се хиперсоничне ракете које ће бити базиране у трупу летелице.

У Русији се такође завршавају тестирања бродског ракетног система са хиперсоничном ракетом „Циркон“.

Министар одбране Русије Сергеј Шојгу раније је изјавио да су хиперсонични системи окосница руских снага ненуклеарног обуздавања.

 

 

 

 

 

 

Извор: Srbijadanas.com/rs.sputniknews.com