Србија

Чека се финална одлука! Кризни штаб уводи нову меру! Ђерлек: На столу су

Државни секретар Министарства здравља Мирсад Ђерлек каже да се разговара о ковид пропусницама, да су оне „на столу“ и да се чека финална одлука.

Он је истакао да очекује да ове недеље буде одржана седница Кризног штаба.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Ђерлек наводи да не зна се када ће тачно седница бити одржана, и истиче да се чека финална одлука о ковид пропусницама.

„Финална одлука није одобрење Кризног штаба већ се бира најбољи модел шта ће обухватити ковид пропуснице, да ли само оне три ствари – барови, кафићи и ноћни клубови или још нешто додатно. Поента је да се одабере оно што ће најбоље утицати на успостављање контроле над епидемијом“, истакао је Ђерлек гостујући у Дневнику РТС-а.

Навео је да Србија прати Европу када је о томе реч, истичући да је Србија самостална демократска земља, која доноси своје одлуке.

„Узећемо само оно што је квалитетно и у складу са нашим Уставом. Надам се да ћемо донети најбоље решење које ће бити најквалитетније за наше грађане“, истакао је државни секретар Министарства здравља.

Додао је да су епидемијске мере биле број један у борби против короне до појаве вакцине, али да се сада, каже, морамо бавити повећањем броја вакцинисаних „јер имамо најјаче оружје у борби против ковида а то је вакцина“.

„Тренутно имамо око 3.035.000 датих првих доза, што се тиче треће око 502.000, што значи да ипак имамо помак, далеко је то од оног што желимо и колективног имунитета, али је битно да се крећемо напред и да не стагнирамо и то ће бити од користи. Мораћемо даље да се боримо јер не можемо чекати зиму, а тога се струка највише и боји – да не доће до судара ковида и грипа“, напомиње Ђерлек.

Према његовим речима, најмање вакцинисаних и даље је у Тутину, Новом Пазару, Лајковцу и другим мањим срединама у Србији.

Када је реч о броју вакцинисаних младих, Ђерлек каже да је тачно да се број вакцинисаних полако повећава али да је далеко од жељеног.

„Број радно способних вакцинисаних такође се повећава , али и то је недовољно. Све оно што се дешава у последњим данима, пет младих који су умрли у Батајници, трудница у Нишу, мислим да су то довољни разлози да схватимо да делта сој доказује суровост и да сами треба да донесемо одлуку о вакцини и да не дозволимо да делта тако лако односи животе“, навео је Ђерлек.

Истиче да два елемента одлучују о спасавању живота – одлазак у болницу и качење на респиратор.

„Та истраживања су показала да су скоро 80 одсто хоспитализованих невакцинисани и број људи који одлази у интензивну негу и завршава на респиратор је однос два на према 33, у процентима је 95 одсто на респитарима су невакцинисани, то је довољан разлог да мормао да се вакцинишемо“, каже Ђерлек.

 

 

 

 

 

 

Извор: РТС

СРБИЈА

РУСИЈА

СВЕТ

ПРАВОСЛАВЉЕ