Занимљивости Свет

КОСТА, ТИ СИ ЛУД! Авионом прелетео кроз два дугачка тунела брзином 150 км/сат (ВИДЕО)

Фото: Твитер принтскрин

Био је на ивици смрти

Пилот је летео авионом кроз тунел при брзини од 150 км/х у првом лету те врсте. Постао је прва особа која је авионом прелетела тунел на друму – два пута. Дарио Коста поставио је нови Гинисов рекорд када је управљао малим авионом кроз низ уских тунела у Турској. Убрзао је до брзине веће од 150 км/х док се пробијао кроз тунел, осигуравајући своје место у историји ваздухопловства.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Не задовољивши се обарањем једног рекорда, 41-годишњи авијатичар изабрао је тунел подељен на две деонице. Својим двоструким подвигом у тунелима Каталка на турском аутопуту Северна Мармара освојио је престижну класу Аир Раце Цхалленгер италијанског пилота Ред Булл, поставши први Италијан који је то учинио. Коста је открио да је неколико година то сањао пре него што је коначно покушао.

– Никада у животу нисам летео у тунелу – нико то никада није урадио – па је у мојој глави био велики знак питања да ли ће све проћи како смо очекивали. Било је то велико олакшање, наравно, али велика, велика срећа била је главна емоција. За мене је то још једно остварење сна – рекао је Коста.

Коста је морао да задржи авион истовремено летећи огромном брзином и лебдећи изнад асфалта како би се уверио да неће закачити крилима бетонске зидове и сурвати се у готово сигурну смрт. Унутар тунела било је само око четири метра између врха сваког крила и бетонских зидова. Најопаснији део догодио се када је накратко изашао на ваздушни отвор између тунела и авион му је ударио бочни ветар.

Морао је да ради у границама милиметара како би моћни авион остао стабилан, што је захтевало време реакције мање од 250 милисекунди. Акробацијом је поставио најмање пет рекорда, постао је такође први пилот који је прелетео кроз тунел најдуже и најбрже до сада.

– Чинило се да се све дешава тако брзо, али када сам изашао из првог тунела, авион је почео да се помера удесно због бочног ветра и у мојој глави, све се успорило у том тренутку. Реаговао сам и само сам се усредсредио на враћање авиона на прави пут да уђе у други тунел. Онда се у мојим мислима све убрзало изнова – рекао је Коста.

Тим од 40-чланог помоћног особља био је укључен у лет, који је прешао 2,26 км за мање од 44 секунде, пише британски „Метро“.

Извор: srbijadanas.com

Ознаке