Русија

НИЈЕ ДОБРО! Хитно се огласио Шојгу! Упозоравам вас, НАТО куца на врата!

Фото: Јутјуб

НАТО јача своју војну инфраструктуру у непосредној близини граница Савезне Државе Русије и Белорусије, изјавио је министар одбране Русије Сергеј Шојгу, констатујући да је војно-политичка ситуација тешка

„Повећава се присутност предводнице блока НАТО-а у близини граница Савезне Државе Русије и Белорусије, модернизује се његова војна инфраструктура, стварају се залихе наоружања, војне технике и материјалних средстава, увежбава се пребацивање трупа“, рекао је руски министар одбране на заједничком колегијуму министарстава одбране Русије и Белорусије.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Како је додао, у Пољску и балтичке земље пребачена је оклопна бригада копене војске САД и четири мултинационалне батаљонске тактичке групе.

„У Румунији, Пољској и Летонији формирани су штабови коалиционих дивизија Алијансе. Повећава се капацитет инфраструктуре у лукама и на аеродромима“, истакао је Шојгу.

Према његовој процени, „број снага НАТО-а за реаговање порастао је са 25.000 на 40.000 војника“.

„У Румунији и Пољској Вашингтон распоређује противракетне системе ‘Иџис ашор’. Притом, универзалност њихових лансирних система омогућава да се упоредо са противракетама користе и крстареће ракете ‘Томахавк’ и перспективно ударно наоружање која прави Пентагон“, констатовао је министар.

Такође је додао да је Америка, уз пуну подршку НАТО савезника, почела активно да ради на модернизацији тактичког нуклеарног оружја и база за његово складиштење у европским земљама.

Како је истакао, посебну забринутост изазива укључивање пилота ненуклеарих држава – чланица блока у војне маневре током којих се увежбава примена тактичког нуклеарног наоружања.

„То представља директно кршење Споразума о неширењу нуклеарног наоружања“, поручио је Шојгу.

 

 

 

 

 

 

Извор: Ало.рс