Србија

ПРОНАЂЕНИ НОВИ НЕПОБИТНИ ДОКАЗИ, ОСТАВИО ЈЕ ДНК ТРАГОВЕ: Џонић оверио братаницу пуцњем у главу?!

Фото: Фејсбук принтскрин

Горан Џонић, пензионисани ватрогасац из Моравца, према најновијим сазнањима полиције, пуцао је у првим сатима 27. септембра из свог пиштоља право у главу братаници Лидији Ђокић (25), снајки Гордани (56) и брату Горану (57), власнику мењачнице у Алексинцу. Инспектори проверавају Џонићев исказ да је те ноћи у Ђокиће пуцао и један од браће Милошевић из истог села. Пуцано је свакако из два пиштоља.

Све то произилази из необоривих доказа. Џонићеви ДНК трагови пронађени су на пиштољу калибра девет милиметара, који је полиција пронашла у Алексинцу, у стану његове супруге Сузане. Биолошки трагови бившег ватрогасца су пронађени и на делу новца украденог из Ђокићевог пасата, реч је о 43.000 евра, колико је нађено закопано на плацу Џонићевог сина Стефана. Биолошки трагови Џонића нађени су и на чаурама и даскама којима су била затрпана тела убијене и запаљене породице, пронађене тек после шест дана након убиства. Пронађен је и скутер који је Џонић возио у ноћи убиства, као и његове гумене чизме, чији су трагови пронађени у блату на месту злочина, наводи портал Република.рс.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

До Џонића је полицију одвело сведочење мајстора од којег је бивши ватрогасац наручио пригушивач за пиштољ четрдесетак дана пре злочина. Мајстору он није рекао његову праву намену, већ да га је слагао да је то неки машински део. Мајстор је полицији рекао да се следио када је на интернету видео чему служи део који је направио. Он је полицији и пријавио ову сумњиву Џонићеву поруџбину.

У крајње сумњивом исказу, који је, чак три пута мењао, пред истражним органима Џонић је навео да је кобне вечери сатима био испред куће на опрезу, да је чекао да Ђокићи из куће Горанове мајке крену за Алексинац да би то јавио саучеснику због страха за породицу.

Троструко убиство Џонић је приписао једном од браће Милошевић, које у селу зову Јојке, рекавши да је он непосредни извршилац и то из пиштоља за који је наредио Џонићу да га понесе са собом и да му га преда, али који му је вратио после злочина да би, наводно, на њему остали отисци ватрогасца. За другог брата Милошевића, Џонић је навео да је био саучесник брату у паљењу жртава и аутомобила, као и крађи новца из гепека аутомобила Горана Ђокића.

Спасић: Измишља као психопата

Бивши шеф специјалног тима Службе државне безбедности Божа Спасић каже да одбрана Горана Џонића нема никаквог смисла и да ће се доказати да је он главни починилац свирепог злочина.

– Он жели да од себе направи жртву, али одмах смо видели да је склон таквим маштовитим изјавама, попут те у којој су Милошевићи извели цео злочин. Истрага иде како треба и полиција и тужиоци отприлике знају како се то догодило и ко је све пуцао у жртве. Мислим да овакав исказ може да да само неки психопата као плод своје маште, али се види да су то само приче. Чињенично стање на терену говори да, ако он није главни организатор и извршилац тог масакра, онда је имао много значајнију улогу него што покушава сам да представи. За три дана ће да пева другу причу. То понашање је уобичајено код убица када их ухвате. Ноторна чињеница јесте да су сви који су поменути код Џонића и сви о којима полиција зна нешто апсолутно повезани с овим делом на неки начин. Једино истинито што је Џонић рекао јесте да је овај злочин починила организована група и верујем да се иза свега тога крије човек који је дао овакву изјаву. Може да откуца кога год хоће, али му казну неће смањити ни за пола дана – истакао је Спасић.

Полиција, према сазнању, испитује наводе да је један од браће Милошевић био егзекутор, уз Џонића, и да је он пуцао из пиштоља калибра 7,65 милиметара, за којим се трага на основу чаура пронађених после убиства. Џонић је у исказу рекао да је видео револвер на дну кесе са Ђокићевим новцем, али муниција из тог оружја није пронађена, као ни само оружје.

– У истрази је посумњано да је један од браће Јојке покушао да спере трагове барута, који остаје после пуцања из сваког оружја, тако што је уринирао по рукама – каже извор.

Више јавно тужилаштво у Нишу, засад, поред Џонића и браће Милошевић – Костадина и Александра, окривило је за тешко убиство и Џонићеве синове, ватрогасца Милана и професионалног војника Стефана. Међутим, министар унутрашњих послова Александар Вулин рекао је да полиција трага за још неколико лица повезаних са злочином.

– Расписана је интерна потерница за још једним лицем. Имамо сазнања да их има још више – рекао је Вулин.

За то време стручна јавност ништа мање није збуњена од обичних људи јер су Џонићеви синови изнели исказе у којима имају алиби да су у ноћи злочина били на радним задацима, а браћа Милошевић паралелно тврде да су неосновано оптужена, што су потврдили и најближи чланови њихове породице. Извор из истраге открива да је могуће да ће браћи Милошевић ускоро бити укинут притвор будући да против њих, осим исказа Џонића нема доказа да су на било који начин умешани у злочин, што тврди и адвокат браће Милошевић Младен Магделинић.

Костадин: Све је на снимцима

Окривљени Костадин Милошевић у Вишем јавном тужилаштву рекао је да не признаје злочин. На питање зашто би њега неко оптужио без разлога за тако свиреп злочин Милошевић је одговорио да верује да је Џонић љубоморан на њега и брата.

– Разлог би могла бити љубомора и зато што смо, као породица, успешни дуги низ година и стојимо добро финансијски – рекао је он.

Тужиоцу је навео да није познавао Горана Ђокића лично, као и да није знао ни да има супругу и ћерку.

– Нисам никад био код њега у мењачници – казао је Костадин и истакао да оружје не поседује, као и да одузети ауто није његов:

– Немам пиштољ. Одузет нам је ауто који припада мом брату.

Ожењени брат Милошевић је истражним органима навео да је критичне ноћи био с породицом и мајком, која је допутовала тада из Шведске.

– Моја супруга је на флешу предала полицији снимке са камере са наше куће, као и рисивер, где ће се видети да сам те ноћи био с породицом – тврдио је Костадин, рекавши да има доказе да није извршио злочин.

– Не познајем ниједног Џонића и не знам ништа о њима. Не интересује ме да ли живе близу мене, као што наводите. Баш ме брига где ко живи јер имам доказе да нисам извршио злочин – истакао је окривљени Милошевић.

Александар: Никад чуо за њих

Други брат Милошевић Александар тврдио је код тужиоца да је критичне ноћи био с девојком, за коју је навео да живи код болнице и да су заједно ишли ка Бобовишту, те да она може да потврди његов алиби. Он није крио да је познавао Горана Ђокића, али тврди да за Џониће до сада није чуо.

– То је за мене могао да изјави само неко болесног мозга. Имам фирму за транспорт у Франкфурту. Горана Ђокића сам познавао из виђења, неколико пута био сам код њега, а нисам знао да има жену и ћерку. Ауто сам купио у Шведској на кредит, а тачно је да моја мајка има мањи ауто, не знам да л’ је црвени или бордо, мислим да је рено, а тип не знам. Знам да имају камере на мојој кући. За Џониће никад нисам чуо и не знам их. Претежно сам у Србији, али сам због ситуације с КОВИД до септембра боравио у Франкфурту – рекао је Александар.

Адвокат: Убицама прети доживотна робија

Београдски адвокат Бошко Журић каже да верује да ће непосредни извршиоци овог тешког троструког убиства бити кажњени доживотним затвором, а да ће њихови помагачи у зависности од саме радње помагања, добити затворску казну у законском распону од 10 година до доживотног затвора.

– Ако је Џонић признао на саслушању да је учествовао у убиству породице Ђокић и да је у дужем временском периоду припремао њихову ликвидацију, онда ће даља истрага показати да ли је Џонић, поред основане сумње, да је био подстрекач на убиство породице, можда био и један од непосредних извршилаца овог троструког убиства и у том случају ће бити најоштрије кажњен. Није искључено да ће неки од окривљених закључити споразум о признању кривице да би за себе издејствовали блажу казну и тиме би довели до откривања и кажњавања свих учесника у овом заиста страшном злочину – рекао је Журић.

Извор: Курир.рс/Република.рс, А.П./С.С.