Русија Србија

Сјајна вест за нашу земљу! ЛАВРОВ ПРЕНОСИ ПУТИНОВУ ПОРУКУ СРПСКОМ НАРОДУ: Браћо Срби, за вас нема зиме!

Фото: Јутјуб

Руски шеф дипломатије Сергеј Лавров ће, како сазнаје Српски телеграф, председнику Србије пренети поруку Владимира Путина, која је, практично, послата целом српском народу.

Уз детаље Путиновог плана за Балкан и Србију, о којем је наш лист писао прошле недеље, овог пута Лавров доноси и охрабрујућу вест да ће руски гас наставити несметано и у количинама које буду потребне да стиже у Србију и то по цени неколико пута мањој од оне која тренутно важи на европским берзама. У преводу: браћо Срби, за вас нема зиме.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Ово је, заправо, одговор на молбу коју је председник Вучић упутио руском председнику преко заменика премијера Руске федерације Јурија Борисова, који је средином недеље боравио у Србији. Вучић је, како је сам рекао, због дивљања цене гаса у свету упутио личну поруку Путину, а Лавров сада доноси одговор да можемо да рачунамо на подршку Москве.

– Србија и Русија имају изграђене веома добре односе, што је уосталом и резултирало тиме да Србија добије гасовод. На тај начин смо енергетски осигурани, а имамо и прилику да, као транзитна земља, зарадимо. Због несташице цене гаса су вртоглаво порасле свуда, али се код нас и даље одржавају, управо захваљујући пријатељским везама које председник одржава с Владимиром Путином. Због тога је он и овај пут изразио спремност да изађе у сусрет захтевима Србије – каже за Српски телеграф извор из Владе Србије.

Говорећи о енергетској ситуацији у Србији, председник Вучић је јуче потврдио да ћемо имати топлу зиму, пре свега, захваљујући томе што смо водили паметну политику и поновио да је приоритет да задржимо цену гаса.

– Грађани нека не брину, имаће топле домове, довољно струје и гаса и цене неће расти. Неће бити искључења каквих ће бити у другим европским земљама. Важно је да људи разумеју да је до поремећаја цена довело увођење карбон такси, недостатак гаса, јер су Кинези све преусмерили ка себи и због још неколико фактора. Ми смо водили паметну политику, изградили смо гасовод, после 45 година обновили излазне станице, нама гас тече. Транзитна смо земља, узимамо део тог гаса, а истовремено имамо нашег гаса око 250 милиона кубних метара у Банатском двору за недајбоже. То се свакодневно допуњује. Цена гаса нам је 270 долара по метру кубном, сад нам је веома важно да с Русима решимо да тако остане још шест месеци – прецизирао је Вучић.

Зоран Спасић, стручњак за међународну политику, оцењује да је разлог посете Лаврова добрим делом управо то да се Србији да гаранција да ће бити енергетски независна. Важна тема, каже он, биће и Косово.

– То је велика ствар у овом периоду гасне кризе и у врло тешком периоду за Европу, али и за читав свет. Председник Путин је рекао да ћемо ми добити гас по повољној цени, наравно није прецизирао колико, али то није ни потребно у контексту велике енергетске кризе. Сама чињеница да ћемо имати сигуран гас јесте велика ствар и за привреду, будући да је председник најавио да се ове године очекује раст БДП већи од седам одсто. То значи да морамо бити енергетски стабилни – констатује Спасић.

Стратегија Москве на Балкану

1. Енергетика. Гас преко „Турског тока“ кроз Србију стиже до Мађарске, Хрватске, БиХ, ускоро и Аустрије и можда још неких земаља ЕУ. Наша земља постаје енергетско чвориште овог дела Европе

2. Даља безусловна подршка Србији по питању Косова, пре свега, у Уједињеним нацијама и другим међународним организацијама. Такође, баш као приликом последњих догађаја код Јариња и Брњака, Москва ће отворено подржати Београд уколико Албанци крену на север Косова

3. Подршка Милораду Додику и Републици Српској, иза које ће Москва чврсто стати да би се лакше одупрли притисцима, којих ће у наредном периоду бити све више

4. Враћање утицаја Москве у Црној Гори. Оном динамиком како опада утицај Мила Ђукановића појачаваће се сарадња с новим владајућим структурама, без обзира на то што је Црна Гора део НАТО

5. Подршка Србији на путу ка ЕУ, али подршка Србији и у што тешњем повезивању са земљама Уније окупљеним око Мађарске и Виктора Орбана, које имају много боље односе с Москвом него остатак ЕУ

 

 

 

 

 

 

Извор: Република.рс