Србија

ЗАПАД У ШОКУ! Потпуни преокрет! 20.000 Албанаца бацило пасош лажне државе Косово!

У последње четири године преко двадесет хиљада људи одрекло се држављанства лажне државе Косово, а само током девет месеци ове године пасоше квазидржаве поништило је три и по хиљаде грађана.

Како Ало! сазнаје од извора из Приштине, испис из књиге држављанства грађани најчешће траже јер је пасош такозваног Косова безвредан у свету. Према подацима приштинског министарства унутрашњих послова, број особа које се одричу косовског држављанства вишеструко је већи од броја оних који желе да стекну пасош ове непризнате државе.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Током прошле године 3.633 особе одрекле су се нашег држављанства. Разлози због којих грађани то чине су различити, а најчешћи је стицање држављанства земаља које су чланице ЕУ. Прошле године држављанство Косова стекло је 177 особа – казала је Роксана Ћари, портпаролка приштинског МУП-а. Они који су се одрекли пасоша такозваног Косова најчешће су уписани у држављанства Немачке и Аустрије.
Арбнор Мјеку из Института Гамбит рекао је да су ове бројке веома велике, али да би биле још и веће да није пандемије коронавируса. Он је казао да тренд исписа из држављанства тзв. Косова траје годинама.

Лоши услови живота на тзв. Косову, сиромаштво и висок степен корупције такође су неки од разлога због којих грађани желе да буду избрисани из држављанства ове непостојеће државе. Као један од разлога, они су наводили и осећај несигурности и небезбедности.

Приштински стручњаци који прате кретања становништва наводе да се међу разлозима за незадовољство крију и неиспуњена обећања политичара и либерализација визног режима. Демуш Шаша из Института Епик рекао је да грађани немају перспективу и да зато траже могућност да оду у неку од земаља ЕУ.

– Мора да се схвати да чак и ако дође до либерализације визног режима, грађани неће моћи да остану у ЕУ дуже од 90 дана годишње – рекао је он.

Рекорд је постављен 2017, када се држављанства тзв. Косова одрекло 5.700 људи. Следеће године испис је тражило 5.463, а 2019. из држављанства тзв. Косова избрисано је 5.350 особа.

Албански политичари са српским пасошима

Многи албански политичари поседују пасоше Србије, а међу њима су Аљбин Курти, Хашим Тачи, Кадри Весељи, Вјоса Османи, Вљора Читаку. О овоме је на седници Савета безбедности УН говорио Ивица Дачић док је обављао функцију шефа дипломатије. Он је за тадашњу амбасадорку тзв. Косова у САД Вљору Читаку рекао да никада није тражила отпуст из српског држављанства.

– Госпођа Читаку је и даље држављанка Србије – рекао је Дачић, и показао фотокопију њеног извода из матичне књиге рођених.

 

 

 

 

 

 

Извор: Ало.рс