Србија

ЗАПАД У ШОКУ! Потпуни преокрет! 20.000 Албанаца бацило пасош лажне државе Косово!

У последње четири године преко двадесет хиљада људи одрекло се држављанства лажне државе Косово, а само током девет месеци ове године пасоше квазидржаве поништило је три и по хиљаде грађана.

Како Ало! сазнаје од извора из Приштине, испис из књиге држављанства грађани најчешће траже јер је пасош такозваног Косова безвредан у свету. Према подацима приштинског министарства унутрашњих послова, број особа које се одричу косовског држављанства вишеструко је већи од броја оних који желе да стекну пасош ове непризнате државе.

– Током прошле године 3.633 особе одрекле су се нашег држављанства. Разлози због којих грађани то чине су различити, а најчешћи је стицање држављанства земаља које су чланице ЕУ. Прошле године држављанство Косова стекло је 177 особа – казала је Роксана Ћари, портпаролка приштинског МУП-а. Они који су се одрекли пасоша такозваног Косова најчешће су уписани у држављанства Немачке и Аустрије.
Арбнор Мјеку из Института Гамбит рекао је да су ове бројке веома велике, али да би биле још и веће да није пандемије коронавируса. Он је казао да тренд исписа из држављанства тзв. Косова траје годинама.

Лоши услови живота на тзв. Косову, сиромаштво и висок степен корупције такође су неки од разлога због којих грађани желе да буду избрисани из држављанства ове непостојеће државе. Као један од разлога, они су наводили и осећај несигурности и небезбедности.

Приштински стручњаци који прате кретања становништва наводе да се међу разлозима за незадовољство крију и неиспуњена обећања политичара и либерализација визног режима. Демуш Шаша из Института Епик рекао је да грађани немају перспективу и да зато траже могућност да оду у неку од земаља ЕУ.

– Мора да се схвати да чак и ако дође до либерализације визног режима, грађани неће моћи да остану у ЕУ дуже од 90 дана годишње – рекао је он.

Рекорд је постављен 2017, када се држављанства тзв. Косова одрекло 5.700 људи. Следеће године испис је тражило 5.463, а 2019. из држављанства тзв. Косова избрисано је 5.350 особа.

Албански политичари са српским пасошима

Многи албански политичари поседују пасоше Србије, а међу њима су Аљбин Курти, Хашим Тачи, Кадри Весељи, Вјоса Османи, Вљора Читаку. О овоме је на седници Савета безбедности УН говорио Ивица Дачић док је обављао функцију шефа дипломатије. Он је за тадашњу амбасадорку тзв. Косова у САД Вљору Читаку рекао да никада није тражила отпуст из српског држављанства.

– Госпођа Читаку је и даље држављанка Србије – рекао је Дачић, и показао фотокопију њеног извода из матичне књиге рођених.

 

 

 

 

 

 

Извор: Ало.рс

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ

КАЛЕНДАР

октобар 2021.
П У С Ч П С Н
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031