Србија

МЕШТАНИ ЈАДРА УПУТИЛИ ПИСМО ПОРФИРИЈУ: Да ли сте продали црквени комплекс Рио Тинту?

Мештани долине Јадра пре мање од две недеље обратили су се писмом патријарху Српске православне цркве Порфирију, са захтевом да им објасни због чега је у цркви Светог Ђорђа у Горњим Недељицама забрањено окупљање народа, као и са молбом да им саопшти званични став СПЦ поводом планираног рудника Рио Тинта.

Како сазнаје Нова.рс из извора из Патријаршије, писмо патријарху СПЦ послато је пре 12 дана а у њему се, између осталог, тражи од Порфирија да објасни званични став Српске Православне Цркве поводом планираног рудника Рио Тинта.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Желимо да знамо да ли је црквени комплекс продат поменутој компанији, како се прича по кулоарима, да ли је забрана нашег окупљања у црквеној порти намерна и да ли ће црква стати уз свој народ и повући забрану“, наводи се, између осталог, у писму.

Трагом ове информације портал Нова.рс је покушао да контактира Небојшу Петковића из удружења грађана „Не дамо Јадар“, али он није желео ни да потврди, ни да демантује информацију да је писмо послато патријарху, уз кратку порку да „не жели да се расправља са патријархом преком медија“.

Патријарх Порфирије је данас реаговао поводом догађаја минулог викенда и апела да се СПЦ огласи због намера Рио Тинта да ископава литијум у долини Јадра. Он је поручио да није примарни посао цркве да се бави економским и социјалним питањима, те да реакцију захтевају они који нису ни ушли у цркву.

Подсетимо, у једном у претходних издања дневног листа „Нова“ објављена је и прича мештана из долине Јадра, који су истакли да им је забрањено окупљање у цркви само због тога што се буне против намера Рио Тинта да ископа литијум, као и да је забрана наступила након посете европсланице Виоле фон Крамон.

Садржај писма које је упућено патријарху СПЦ пре мање од две недеље, а до ког је дошао наш портал, преносимо у целости.

„Ваша светости, поред свог прогона и патњи које трпимо од стране компаније Рио Тинто на подручију нашег села Горње Недељице, ових дана нас је погодио акт који је стигао од Епархије шабачке којим се ми терамо и прогонимо од наше цркве, а надлежни свештеник се кажњава укором. Оно што нас је додатно збунило јесте чињеница да овај „акт“ потписује извесни архијерејски заменик архимандрит Нифонт, а не наш Епископ Лаврентије који нас добро познаје и разуме.

Од наших пријатеља из Шапца сазнали смо да је Епископ Лаврентије већ дуже време тешко болестан, па нам је сад јасно одакле оваква нетрпељивост од стране архимандрита Нифонта и свештеника Мирка са којим смо већ имали непријатности због јавног промовисања компаније Рио Тинто. Одговорно ово тврдимо, јер имамо сазнања да они под утицајем политике врше овакав напад на мештане наших села у Јадру и Удружење Не дамо Јадар које ми чинимо. Чак је недавно главни геолог Рио Саве, Владица Ерић, председнику друге месне заједнице јасно рекао да су свештеници „намирени“, те Вас молимо да нам објасните шта то значи. На прослави тристагодишњице нашег храма Светог Георгија у Горњим Недељицама , 2006. године, Епископ Лаврентије је био ганут нашим понашањем, слогом, снагом и заједништвом којим смо обновили целокупан црквени комплес, називајући нас поносом своје цркве.

Данас смо на тешкој муци, бранимо своје куће и њиве, бранимо своју цркву од удара страних експлоататора који хоће све да нас затру, зарад свог профита. На основу ове одлуке Епархије шабачке, ми смо закључили да више нисмо понос цркве, ми кршимо законе и цркву доводимо у непријатну ситуацију. Забрану окупљања у нашој цркви схватили смо као издају због нечијег интереса, јер ту исту цркву посетио је прво Јакоб Стаусхолм, генерални директор Рио Тинта, без благослова и обавештења јавности у јуну ове године. Зашто је Јакоб дошао баш ту, обишао црквени комплекс и отишао? Забрана је изречена тек након доласка Виоле вон Крамон.

Наиме, Виола је тога дана била непожељан гост у нашој цркви, али је сутрадан срдачно дочекана у манастиру Високи Дечани на Косову, где ју је дочекао игуман Сава Јањић. Ништа не разумемо, нарочито где смо погрешили, коме смо засметали, јер овај народ верује у правду и верује у заштитничку улогу наше цркве. Све што можемо ми чинимо за опстанак народа и цркве на простору Горњих Недељица, не речима него својим делима. Покушали смо да цркву заштитимо као културно јавно добро у Заводу за заштиту споменика у Ваљеву.

Завод се изгледа изјашњава негативно, говорећи да је црква кроз векове мењала свој изглед и да не може бити заштићена траженим видом заштите. Званичан документ нисмо добили, али је свештеник обавештен о томе усмено. Од археолога смо такође сазнали да Рио Сава плаћа студију заштите црквеног комплекса, те смо и тада били затечени да се Синод СПЦ не оглашава поводом угрожености црквеног комплекса. Народ је наставио борбу за ову светињу, купујући њиве и припајајући их црквеном комплексу, само да се спаси што може. У току само ове године у црквени комплекс уложили смо 35000 евра, за осликавање цркве, и куповину земље. Народ овог села је почео да се буни, јер се на бројна дешавања наша црква огласила забраном и укором, истог тог народа. Због свега овога, ми смо дужни да Вас обавестимо о свим дешавањима, и да од Вас затражимо званично објашњење о ставу Српске Православне Цркве, а поводом планираног рудника Рио Тинта. Желимо да знамо да ли је црквени комплекс продат поменутој компанији, како се прича по кулоарима, да ли је забрана нашег окупљања у црквеној порти намерна и да ли ће црква стати уз свој народ и повући забрану.

Такође, Ваша Светости, наши правници који су познаваоци и црквеног законодавства су нас обавестили да нашег надлежног свештеника може казнити само Владика, те да је кажњавање од стране другог свештеног лица кршење 217. члана Устава СПЦ и 56.члана Кривичног правилника СПЦ у коме јасно стоје ове одредбе, па Вас молимо да ову казну ставите ван снаге.

Што се нас тиче, ми своју борбу настављамо без одмора, овако како смо је и почели. Ако нас подржавате, наша снага биће још већа. Црква наша Недељичка је наша снага, наша моћ и нећемо дозволити да јој се нешто деси, како су је бранили наши преци свих ових триста година, бранићемо је и ми. Такође, ово писмо које Вам пишемо је без знања јавности и медија, те овај проблем који је настао саопштавамо прво Вама како је ред, јер ми смо , Ваша Светости само мештани Недељица који су на своја леђа примили највцећи крст данашњице“, наводи се у писму.

Извор: Нова