Свет

НАСТАО ХАОС! Нови масовни протести: Грађани на улицама; реаговала полиција!

Најмање две особе су повређене у петак када је полиција испалила хице упозорења током протеста у лучком холандском граду Ротердаму.

Полиција је у саопштењу навела да су окупљени на протесту палили ватре и користили пиротехничка средства, због чега је полиција испалила хице упозорења, пренео је Ројтерс.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Холандски медији наводе да је полиција, такође, користила водене топове да растера масу, која је палила полицијска возила.

Неколико стотина људи окупило се да изрази противљење владиним плановима да ограничи приступ затвореним просторима и омогуц́и га само онима који имају корона пропусницу која показује да су вакцинисани или су се опоравили од инфекције.

Приступ је тренутно доступан и особама које нису вакцинисане, али имају доказ о негативном тесту.

Холандија је прошлог викенда поново увела неке мере затварања у покушају да успори пораст заразе корона вирусом, али број новозаражених и даље је на највишем нивоу од почетка пандемије.

Градоначелник Ротердама осудио је јутрос насиље на протестима против ковид мера у том холандском лучком граду.

У сукобу демонстраната и полиције је рањено седам особа, а више од 20 их је ухапшено.

Групе од по неколико стотина изгредника палиле су аутомобиле и гађале полицију каменицама током синоћњег протеста, а полиција је одговорила пуцњима упозорења и воденим топовима, преноси Ројтерс.

„Полиција је била приморана да користи наоружање, па чак и да пуца директно“, рекао је градоначелник Ахмед Абуталеб на јутрошњој конференцији за новинаре.

Упитан да окарактерише протесте Абуталеб је рекао да је то била „оргија насиља, не могу да смислим други начин да то опишем“.

Власти су саопштиле да су ухапсиле више од 20 људи и да очекују да ће ухапсити друге, јер центар града у којем су се десили нереди покривен је сигурносним камерама.

 

 

 

 

 

 

Извор: Танјуг