Србија

НИЈЕ ДОБРО! Метеоролог открио све: ЦИКЛОН ДОНОСИ ОБИЛНЕ ПАДАВИНЕ – УПОЗОРЕЊЕ НА СНАЗИ! После 9. новембра стиже нам велика промена времена!

Средином недеље веома топло, посебно у четвртак, али ветровито уз јак и олујан јужни ветар.

Ка нама се са југозада приближава фронтална зона на којој долази до развијања секундарног циклона који нам после подне прво југозападу региона доноси јаче наоблачење са кишом и локалним грмљавинским пљускови, саопштио је Марко Чубрило, професор географије и заљубљеник у метеорологију.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– То наоблачење ће се премештати даље на исток и североисток доносећи кишу и локалну појаву грмљавине, а понегде су на кратко могуће и обилније падавине. Заједно са погоршањем поново ће јачати јужни ветар те ће после подне на Јадрану бити олујног југа, док ће у кошавском подручју дувати јака и олујна кошава – истиче Чубрило и додаје:

– Са премештањем падавинске зоне ветар јужног квадранта ће ослабити, док ће сутра од средине дана до после поднева на северозападу региона ветар на кратко окренути на северозападни смер и може бити јак. Дневни максимум од око 9 на крајњем северозападу до око 17 на истоку где ће се то освежење врло мало осетити, а тамо ће и падавине бити знатно слабије.

Прогноза до краја недеље

Средином недеље ће уследиит нова, секундарнна, циклогенеза чији би се центар преко Женевског залива премештати на исток те ће се у суботу налазити пред северном обалом Туниса.

До четвртака после подне тај циклон ће ка нама поново повући веома топао ваздух те ће уз доста облака и јачања јужног ветра температуре како ноћне тако и дневне бити знатно изнад просека. У среду ће повремено бити кише, највише на приобалним деловима Динарида и Јадрану где ће падавине бити израженог орографског ефекта.

Јачење падавина се симулира поново од четвртака после подне, опет прво на југу и југозападу региона, док би се затим обилније падавине прошириле и мнад већи део западних, средишњих и северних пределла региона.

У четвртак увече јужни ветар ће ослабити и окренути на слаб, северозападни.

У петак и суботу на северозападним и средишњим пределима од 4 до 9 степени Целзијус, а на истоку и југу и до 16 степени Целзијуса.

– Према крају недеље симулира се стабилизација тако да би после 09. новембра преовлађивало суво и релативно топло уз магловите и хладне ноћи и дневне максимуме од 13 до 17 степени Целзијуса, што је изнад просека – каже Чубрило.

Дугорочно виђење прогнозе

Модели настављају симулације при чему би се фронтална зона „заглавила“ у простору између средишње БиХ, средишње и источне Хрватске, источне БиХ, западне и северне Србије.

У тим пределима би од четвртка после подне до петка увече могло пасти и до 40мм талога. Источније и југоисточније од тог простора би било знатно мање кише јер би се тај део региона задржавао у топлом сектору циклона.

– Највеће количине кише се ипак симулирају над залеђем Далмације, приобаљем југа Црне Горе и тамо би могло бити и до огромих 350мм талога у просеку. Неки од модела попу ICON модела симулирају и заиста рекордних 450мм талога, док су неки попут ECMWF-а и GFS- а ипак мало смањили акумулације и држе максимуме до око 280мм талога. Нека промена у синоптици која би могла водити ка тренду јачег захлађења се почиње назирати тек после 15. новембра, али то су јако удаљени термини и тек за неких недељу дана ћемо моћи знати како ће се синоптика понашати средином месеца – објашњава метеоролог.

 

 

 

 

 

 

Извор: Ало.рс