Русија

РУСИ ПОСЛАЛИ ХИТНО УПОЗОРЕЊЕ: Агресивнији, удружили су снаге!

Москва — САД и њихови савезници почели су агресивније да износе оптужбе на рачун Русије о хемијском оружју, позивајући се на „случај Скрипаљ“ и тровање Наваљног.

„У поступцима Америке и њених евроатлантских савезника приметили смо још једну негативну тенденцију. У Организацији за забрану хемијског оружја и у Савету безбедности УН земље које су „повезане“ евроатлантском солидарношћу, као и њихови клијенти и сателити, почели су још агресивније да износе неосноване оптужбе против Русије за наводно скривање дела бившег војно-техничког програма СССР-а. Поново се потеже „случај Скрипаљ“ и наводно тровање Алексеја Наваљног“, наводи се у саопштењу.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Руска страна наглашава да Лондон и даље избегава да пружи било какве доказе који би потврдили њихове оптужбе, а Немачка, Француска и Шведска, кршећи Конвенцију о забрани хемијског оружја и међународне споразуме о правној помоћи, одлучно одбијају да сарађују са Москвом на проналажењу одговора на питања где је, када и под којим околностима ван територије Русије у биолошком материјалу Наваљног пронађена отровна супстанца коју на Западу називају „новичок“.

„Са жаљењем морамо да констатујемо да се, некада ауторитативна независна техничка организација – ОЗХО претвара у инструмент за задовољавање геополитичких интереса уске групе држава“, прецизира руски МИП.

Такође се додаје да у последње време Америка на међународним платформама и у медијском простору све активније промовише тему своје „посвећености“ реализацији обавеза према Конвенцији о забрани хемијског оружја, притом Вашингтон не наглашава да је планирано да се бојни отрови униште не раније септембра 2023. године што више од 10 година премашује рокове, првобитно одређене Конвенцијом.

 

 

 

 

 

 

 

Извор: rs.sputniknews.com