Србија

Да ли ће бити рестрикција у Србији? НАЈВАЖНИЈА ИНФОРМАЦИЈА ЗА ГРАЂАНЕ!

Фото: Pixabay.com

ДВА блока у Термоелектрани „Никола Тесла“, која су ван погона, до данас ујутру требало je да буду поправљена и враћена на мрежу, сазнају „Новости“ у Надзорном одбору „Електропривреде Србије“.

Блок Б1 од недеље није у систему због пожара који је избио на горионику за мазут, док је хаварију у блоку Б2 у понедељак изазвало оштећење млинског кола. Премијерка Србије Ана Брнабић изјавила је јуче да је сада најважније да је електроенергетски систем стабилан и да немамо никакве рестрикције.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Многе државе имају рестрикције или их најављују – истекла је премијерка. – Ми се и даље боримо и верујем да ћемо успети да ову зиму изгурамо без икаквог обустављања у снабдевању било електричном енергијом или гасом.

Одговорајући на питања новинара у Београду, она је рекла да се још не зна колико ће државу да кошта проблем у ТЕНТ-у и да ћемо то видети на крају зиме. Биће, како је оценила, много мање него 2012. године, када смо имали рестрикције струје за привреду и када нас је дан коштао стотине милиона евра.

Министарка енергетике Зорана Михајловић јуче је изјавила да је електро-енергетски систем у Србији стабилан, да се увози део струје који ћемо до краја зимске сезоне платити више стотина милиона евра и оценила да бисмо за тај новац могли да направимо једну реверзибилну хидроелектрану. Она је казала да су за то одговорни ЕПС и директор Милорад Грчић. Најважније је, како додаје, да ће за грађане и за привреду бити довољно електричне и топлотне енергије, и да неће бити повећања цена до краја зимске сезоне.

Говорећи о блоковима Б1 и Б2, министарка је објаснила да су у питању друге врсте проблема у односу на оно што се дешавало у ТЕНТ-у 11. и 12. децембра. Она је навела да је покренута истрага у вези са пожаром који је избио на блоку Б1. Поводом коментара који су се могли чути да је можда подметнут, Михајловићева истиче да стручни људи у ЕПС-у сматрају да је тешко да би то могао да буде разлог.

– Држава није крила колапс који се дододио 11. и 12. децембра, а до тога није дошло само због снега, већ има и других узрока, као што су неприпремљени копови и доста проблема унутар ЕПС-а, због лошег планирања и одржавања, као и у организацији целог система – навела је министарка. – Небитно је када ће Грчић да оде са функције директора ЕПС-а и да ли ће да остане још пет или 10 дана, већ је много важнија организација целог система, који води велики број извршних директора, задужених за рад сваке електране.

Подсетимо, премијерка Ана Брнабић је рекла да ће бити расписан конкурс за директора ЕПС-а и да ће Влада изабрати најбољег кандидата. Михајловићева је навела да се одређене количине струје увозе и да их ЕПС купује на европском тржишту по ценама на берзи, које варирају сваког дана.

– Биле су, на пример 220 евра по мегават-часу, па су ишле до 400, а сада су опет испод 200 евра, а 1. марта та цена је износила 50 евра по мегавату – казала је министарка. – Држава набавља и велике количине мазута.

Она је рекла да је функционисање ЕПС-а питање енергетске, али и националне безбедности и да евентуалним пропустима и зашто је дошло до колапса треба да се баве надлежне институције. ЕПС је део критичне инфраструктуре, а ако нам је то угрожено, како истиче, онда је угрожена национална безбедност.

ЕПС је јуче саопштио да је хидроелектрана „Зворник“ са 579,29 милиона киловат-сати постигла апсолутни рекорд у годишњој производњи електричне енергије у 66 година дугој историји. Према тренутним подацима, годишњи план производње у овој години биће премашен за око 62 одсто.

БЛОКИРАЊЕ „СЕВЕРНОГ ТОКА 2“ ГАСИ НЕМАЧКУ

ЕВРОПУ тресе енергетска криза, цене струје и гаса вртоглаво расту, а стручњаци прогнозирају могуће рестрикције. Због геополитичких притисака, сертификација „Северног тока 2“ се одлаже, што додатно компликује ситуацију на Старом континенту. Немачки дневни лист „Ханделсблат“ оцењује да би у случају блокирања овог гасовда, та земља могла да се суочи са прекидима у снабдевању електричном енергијом због недовољних испорука плавог горива из Русије. Цене гаса и струје у Немачкој су током ове године порасле између 18,4 и 46,6 одсто, а очекује се да ће још поскупљивати и наредне. Према федералној агенцији за мреже, 38 добављача енергије у тој земљи престало је са радом, као резултат невиђеног скока цене струје на европском тржишту. У Аустрији су енергенти у новембру били за више од једне четвртине скупљи него лане, а бројни оператери су најавили повећање цена за наредне месеце.

ЗА 6 МИЛИОНА КУБИКА СТАРА ЦЕНА

НИСУ тачне тврдње које су се могле чути у јавности a ће гас за Србију бити дупло скупљи већ од 1. јануара, зато што је током разговора Вучића и Путина договорено да до 1. јуна и даље имамо стару цену од 270 долара за 1.000 кубика гаса – рекла је министарка Зорана Михајловић. – По тој цени добијамо шест милиона кубика дневно, док остало купујемо по вишој цени.

 

Фото: Pixabay.com

Извор: Новости.рс