Русија

ХИТНО СЕ ОГЛАСИЛИ РУСИ! Лавров: Намере да се Украјина увуче у НАТО провоцирају велики сукоб у Европи! Ево шта следи!

Сергеј Лавров (Фото: Јутјуб)

Курс у правцу увлачења Украјине у НАТО и размештање ракета у близини граница Русије провоцирају озбиљне војне ризике и велики сукоб у Европи, упозорава шеф руске дипломатије Сергеј Лавров.

„Усмереност на то да се Украјина увуче у НАТО уз перспективу да се у близини наших граница појаве ударни ракетни системи подстиче неприхватљиву претњу по безбедност Русије, изазива озбиљне војне ризике за све заинтересоване стране и води све до великог конфликта у Европи“, рекао је Лавров у интервјуу за сарајевско „Ослобођење“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Москва, рекао је он, сматра да је неопходно снизити степен конфронтација изазваних начином на који се Вашингтон стара о својим украјинским штићеницима.

„Председник Русије Владимир Путин је на конкретним примерима илустровао деструктивни курс Кијева усмерен на демонтирање Минских споразума и споразума постигнутих у оквиру нормандијског формата и исказао озбиљну забринутост због провокационих активности Украјине против Донбаса“, навео је Лавров.

Руски министар је рекао и да непријатељски курс који је заузео Вашингтон према Русији ствара токсичну атмосферу и омета успостављање нормалне комуникације.

„Када је реч о руско-америчким односима уочавам следеће: у односима са Вашингтоном настала је нездрава атмосфера. Накупило се доста проблематичних питања. Американци спроводе отворено непријатељски курс: уводе санкције, износе неосноване оптужбе на наш рачун, предузимају непријатељске кораке. Све то ствара токсичну атмосферу“, рекао је Лавров, додајући да би свеобухватни дијалог две стране осигурао глобалну стабилност.

Подсетимо, Лавров се недавно у Сочију састао са са босанском колегиницом Бисером Турковић.

 

 

 

 

 

 

Извор: rs.sputniknews.com