Русија

НЕ ДАМ СРБИЈУ! Путинова нова порука Америци: Не покушавајте да их користите за рат с Русијом

Руска Федерација поновила је колико је за њу важно стратешко партнерство са Србијом, као и да се нада да америчка администрација предвођена Џоом Бајденом то никад неће искористити да би се супротставила Москви.

Руска Федерација на челу с председником Владимиром Путином и министром спољних послова те земље, Сергејем Лавровим, послала је никад снажнију поруку Западу која се тиче Србије и Балкана, и у којој је званична Москва потврдила како је наша држава њен стратешки партнер, те да Сједињене Државе, НАТО и ЕУ не покушавају да Београд, али и Сарајево, користе за потенцијални конфликт с Русијом.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Те поруке је у интервјуу за сарајевско „Ослобођење“ никад јасније изнео Лавров, нагласивши како се нада да ће администрација америчког председника Џоа Бајдена имати политичку вољу и довољно разума да не претвори Балкан у још један фронт борбе против Москве „јер ће то имати фаталне последице по Европу у целини“.

На тезу о томе да је БиХ „жртва руско-америчког конфликта“ Лавров је истакао да Русија не решава своја питања на рачун туђих интереса и не ставља партнере пред лажан избор „или сте с нама или сте против нас“.

– Наш принципијелни став је добро познат – за регионалне проблеме потребна су регионална решења на бази инклузивног дијалога и уз узимање у обзир ставова свих заинтересованих страна. Притом, морам да приметим да у последње време Вашингтон избегава да са нама дискутује не само о БиХ, него о балканском питању као таквом. Наши главни интереси на Балкану су мир, безбедност и стабилност. Не треба тражити неки скривени смисао у руској политици. То нема перспективу. Ми са свима сарађујемо на бази узајамног поштовања, равноправности, транспарентности и на бази принципа међународног права, пре свега Повеље УН – истакао је Лавров, преноси Спутњик.

Према његовим речима, мит о малигном утицају Москве је вештачки створен.

– Стављање балканских држава пред избор ЕУ или Русија је контрапродуктивно и неправедно, а истовремено се тиме у региону подстиче стварање нових линија поделе и онемогућава сарадња. Воља грађана балканских држава се често игнорише. Погледајте до чега је то довело у Црној Гори коју су буквално увукли у НАТО упркос ставу већине. Због чега ломити преко колена и на силу гурати евроатлантску агенду? Узгред, сви се одлично сећају шта је НАТО направио у региону 90-тих година. Последице бомбардовања осиромашеним уранијумом на себи ће осећати, на жалост, многе наредне генерације локалног становништва – рекао је руски званичник и поновио да је Србија кључни партнер Русије на Балкану.

– Москва изузетно цени стратешко партнерство с Београдом и улаже напоре за даље свеобухватно унапређење билатералних односа – поручио је Лавров и нагласио да је и по питању Косова руски став добро познат.

– Залажемо се за то да Београд и Приштина постигну одрживо и узајамно прихватљиво решење на бази Резолуције СБ УН 1244. То решење мора да буде одобрено у Савету безбедности јер се ради о осигуравању међународног мира – закључио је руски министар.

 

 

 

 

 

 

Извор: Република.рс