Србија

ПОНИШТЕН ДОКТОРАТ СИНИШИ МАЛОМ: Министру плагијатору одузета титула доктора наука

Сенат Универзитета у Београду поништио је одлуку о додељивању доктората министру Синиши Малом, јавља репортер Нова.рс.

Сенат Универзитета у Београду почео је у 12 сати седницу на којој је једна од тачака одлуку о томе да ли је докторат Синише Малог плагијат или не. Док шира јавност чека одлуку о раду министра Малог, стручна јавност неподељено каже да је у питању плагијат и да ће то бити потврђено данас.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Како јавља репортер Нова.рс, дневни ред је усвојен, па, с тим у вези, и тачка 12 остаје на снази. У тачки 11, Сенат је поново гласао да се стави на гласање предлог о одузимању титуле Синиши Малом. Одлука о поништењу доктората донета је једногласно, гласовима свих присутних на седници.

Дуго ишчекивана одлука о докторату министра Синише Малог добила је тако данас свој коначни епилог. Након што је Управни суд поништио одлуку Сената из 2019. године, поступак је поново враћен на гласање овог високо тело Универзитета које ће дати коначни суд.

Сенат је највиши стручни орган Универзитета и има 46 чланова: ректора, 4 проректора из реда редовних професора, 31 декана факултета, 4 председника већа групација, председника Већа института и 5 директора научних института. Одлука о докторату биће донета већином гласова укупног броја чланова, што би значило да ће докторат бити проглашен за плагијат уколико против њега гласа 24 члана Сената.

Одбор за професионалну етику Универзитета у Београду донео је решење којем је изрекао опомену декану Факултета организационих наука (ФОН), Милији Сукновићу због кршења кодекса. Њему је опомена изнета због „кршења професионалне етике“, а из тог разлога је изречена и опомена професору Економског факултета Драгану Ђуричину.

У одлуци коју је потписао декан Економског факултета наводи се да је професор Ђуричин и након изнетих јавних сумњи да је докторат Синише Малог плагијат уместо да изврши проверу, остао при наводима да постоји оригинални научни допринос, а да наводи у медијима нису веродостојни и – потписао извештај.

Извор: Нова