Свет

СВЕТ У ШОКУ! Ево шта Америка планира уколико Русија нападне Украјину

Амерички званичници разматрају строге мере контроле извоза како би наштетили руској економији уколико руски председник Владимир Путин нападне Украјину, рекао је Ројтерсу неименовани званичник америчке администрације.

Мере, о којима ће се расправљати на састанку високих званичника у уторак, биле би додатак економским санкцијама којима амерички председник Џо Бајден прети Русији у случају инвазије на Украјину.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Бајден је запретио „разарајућим“ акцијама против Русије, док Владимир Путин демантује да планира инвазију.

Потези о којима ће се расправљати на састанку у Белој кући укључују „ванредне“ мере контроле извоза које би могле да угуше велике делове индустријских и потрошачких технологија у Русији, рекао је званичник.

Мере о којима се расправља могле би да онемогуће Русију да увози паметне телефоне, кључне компоненте за авионе и аутомобиле, као и материјале из многих других сектора, а то би могло да има велики утицај на руске потрошаче, индустријске операције и запошљавање, рекао је неименовани званичник.

Званичник је рекао да би такве потенцијалне мере за Русију биле без преседана. Користили би алате које је користила администрација бившег председника Доналда Трампа, а које је усвојила и Баденова администрација, када су кинеској компаниј Хуавеј блокирали приступ полупроводницима.

Читава акција почивала је на томе да се полупроводници које Хуавеј користи у својим телефонима, дизајнирани у САД.

Амерички званичници планирају да се консултују са кључним партнерима у Европи и Азији који би могли да буду укључени у ове мере и тако подстакну координисане напоре где је то потребно, рекао је званичник-.

Руским тржиштем мобилних телефона доминирају стране фирме као што су епл, Самсунг и Хуавеј , које су ове године постале предмет новог руског закона који од њих захтева да инсталирају руски софтвер.

 

 

 

 

 

 

Извор: SrbijaDanas.com/Reuters