Србија

УДАРНО! Вучић открио: Рио Тинто је поднео званичан захтев за…

Београд — Председник Србије Александар Вучић ванредно се обратио нацији поводом неколико важних питања.

„Претходне две године и претходних седам су неке од година у којима можемо да се поносимо брзим растом наше земље. Стопа привредног раста биће нам највећа у Европи у претходне две године кумулативно“, рекао је Вучић.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Плате и пензије расле су брже него раније, али нама је посебно важно било да изградимо инфраструктуру, да покажемо шта можемо да урадимо“, казао је председник Србије.

Према његовим речима, путна и железничка инфраструктура изгледа као мапа крвних судова организма, што је и показао на мапама.

„Много смо новца по том питању уложили“, истакао је председник Србије. „Поносан сам на резултате које смо постигли, али смо могли двоструко више, да није било и аљкавости и непосвећености, као и бирократских проблема“, додао је.

„За сваки објекат због тога исплатимо десетине милиона евра новчаних накнада“, истакао је Вучић.

О Рио Тинту

„Рио Тинто је поднео званичан захтев за измену Просторног плана подручја посебне намене у којем траже да се из Штавице премести депонија односно одлагалиште или јаловиште у најплоднији део Јадра. За то нису добили никакво одобрење владе и мој апел јавни влади је да се то не догоди“, поручио је Вучић у обраћању јавности.

Каже да зна да постоје различита мишљења у влади поводом тог питања и да поједини мисле да би то било добро, али да је његов став да због смањења трошкова једне иностране компаније немамо право да, како је рекао, „уништавамо животе већег броја људи него што је то било предвиђено првобитним плановима“.

„Ми морамо да видимо суштински хоћемо ли ми уопште да имамо тај рудник (литијума) или не, и о томе треба да се поведе озбиљна јавна дебата и позивам све људе да у томе учествују. Желим да умирим те дивне људе у свим тим местима (у долини Јадра) и да им кажем – ‘људи ми смо на вашој страни и бићемо заједно са вама'“, навео је он.

Вучић је казао да неће бити још дуго одлуке, не само у наредним месецима, већ дуго времена, односно све док држава заједно са тим људима не види шта је најбоље да се уради.

„Све док заједно са вама не видимо шта нам је најбоље да чинимо. Али ових и оваквих мера сасвим сигурно неће бити“, поручио је Вучић.

Екологија

Потом се осврнуо на државна улагања у екологију.

„Укупна улагања од 2007. до 2017. године 216 милиона евра, а 562 милиона од 2017. до данас што је 250 одсто више“, нагласио је Вучић.

„Идемо на оснивање посебног зеленог фонда за западну Србију у којем ће министарство по налогу грађана располагати имовином фонда, они ће 10 милиона евра имати од јануара да троше на најважније пројекте еколошке западне Србије“, најавио је председник Србије.

Вучић је рекао и да 14. децембра у Бриселу треба да се отвори нови кластер и четири нова поглавља, међу којима и о животној средини, што је признање ЕУ да се Србија припремила и да много улаже у екологију.

Он је показао табелу са подацима о рапидном скоку улагања у екологију од 2017. до 2022. године и честитао грађанима на томе што је данас потврђена одлука о отварању кластера четири и четири нова поглавља.

„То је гаранција по себи колико ћемо морати да бринемо и радимо и да будемо одговорнији“, казао је да је највећи револт изазвао захтев Рио Тинта за промену просторног плана за посебне намене.

 

 

 

 

 

 

Извор: Танјуг/Б92