Свет

МЕДИЈИ ПРЕНОСЕ! Настао хаос с бројем заражених; Јасно речено – ковид нам је стигао из Србије

Беч — Према подацима Министарства унутрашњих послова Аустрије у првој недељи јануара регистрован је велики број инфекција коронавирусом код повратника са одмора.

Како се наводи, случајеви заразе стигли су посебно из земаља Балкана. Највише их је из Босне, са 1.611 у првој недељи јануара и 822 у другој недељи. Затим следи Србија са 959 у првој недељи јануара, односно 540 у другој.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

На трећем месту је Мађарска са 748, односно 121 случајем.

Значајном драматичном повећању инфицираних у Аустрији допринели су и повратници са одмора из Турске са 147, односно 403 случаја, затим следи Румунија са 161 и 295, те Хрватска са 180, односно 579 случаја.

Када је реч о Немачкој увежено је, у првој недељи јануара 594, а у другој 622 случаја инфекције коронавирусом.

Велики број грађана, пореклом са Балкана, али и бројни Аустријанци, „уморни“ од оштрих епидемиолошких мера и локдауна, током зимског школског распуста и божићних празника отпутовали су у иностранство.

И раније су Балканце за „увоз“ короне оптуживале аустријске власти, као што је био случај прошлог лета када су их окривили за поновни раст броја заражених. Поређења ради у 52. календарској недељи прошле године 1.771 корона инфекција се доводи у везу са повратком са одмора, а у првој недељи јануара тај број је порастао на 4.917. И у другој недељи јануара тај број је остао на високом нивоу са 4.278 случаја инфекције.

Аустријска влада новим корона правилима жели да делује против таквог развоја ситуације. Тако од 1.фебруара ступа на снагу одлука о скраћивању важења „зеленог пасоша“, па ће ковид пропусница за вакцинисане са две дозе, или излечене и једном дозом вакцине, важити још 180 дана. За оне који су примили и бустер вакцину, односно излечене са две дозе вакцине важење „зеленог пасоша“ остаје 270 дана.

Иначе у Аустрију, од понедељка, могу без додатних тестова ући они који су примили трећу дозу вакцине, односно излечени са две дозе вакцине. За остале, односно вакцинисане са две дозе, или излечене примењује се „2Г плус“ правило, односно потребан је додатно и ПЦР тест да би не морали у карантин

 

 

 

 

 

 

Извор: Танјуг