Србија

СТИГЛО УПОЗОРЕЊЕ! Директор РХМЗ-а открио: „Стиже снег – биће ледених дана“

Ред сунца – ред кише. Тако ће бити наредних дана. Хоће ли снега бити за Божић? Какво време очекујемо до краја зиме?

Директор РХМЗ-а, професор доктор Југослав Николић казао је гостујући на ТВ Прва да се натпросечне температуре са стабилним временом и сунчаним интервалима очекују све до среде 5. јануара.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„У среду сунчано време се задржава на југу Србије, али у Војводини се очекује постепено наоблачење, са условима за сасвим слабу кишу у тим пределима. Максималне дневне температуре задржаће се на високом нивоу, биће и до 14 степени“, рекао је директор РХМЗ-а.

Навео је да се наоблачење 6. јануара проширује на читаву земљу и условиће местимичну сасвим слабу кишу у нижим, а снег у вишим пределима.

„Извесно захлађење на овај почетни период очекујемо од 7. јануара, и тада ће бити услова за слаб јутарњи мраз, и 7. и 8. јануара имаћемо услове за слабу местимичну кишу у нижим и снег у вишим планинским пределима.

Истакао је да ћемо услове за снег имати од 5. до 8. јануара у брдовито-планинским пределима.

„Још увек има 55 центиметара снега на Копаонику, али ће овај снег повећати висину, али не значајно“, рекао је.

Директор РХМЗ-а наводи да до 10. јануара нема назнака за снег у нижим пределима Србије, али да се повећана вероватноћа за падавине јавља средином месеца.

„Од 12. до 14. јануара очекујемо снег и у нижим пределима. Али то неће бити снег као што је био у децембру, када смо имали екстремне падавине. У сваком случају, јануар би се уклопио у неке просечне вредности. Средња темперадура биће у интервалу од 1 до 5 у нижим пределима, док у вишим пределима биће од -3 до -7“, рекао је Николић.

Како је истакао тај просек не значи да неће бити ледених дана.

 

 

 

 

 

 

Извор: Б92/ПРВА