Русија

Свет у страху! Хитно се огласио Лавров: СЛЕДИ КОНАЧНИ ОКРШАЈ РУСИЈЕ И ЗАПАДА! Москва чека до краја недеље, после тога…

Сергеј Лавров (Фото: Јутјуб)

Руски министар спољних послова Сергеј Лавров јуче најавио коначни окршај његове земље и Запада. Он је рекао да Москва до краја недеље очекује писмене одговоре на руске безбедносне захтеве, те да ће након тога Русија предузети све неопходне мере

Шеф руске дипломатије је, говорећи у парламенту, казао да га је амерички државни секретар Ентони Блинкен током њиховог састанка 21. јануара уверио да ће Москва добити одговор Вашингтона до краја ове недеље.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Култура дипломатије

– Како ствари сада стоје, САД и Запад покушавају да зауставе објективни курс историје како би једнострано осигурали безбедност за себе, без узимања у обзир интереса других нација. Москва неће скрштених руку посматрати западне акције, већ ће предузети све неопходне мере уколико САД и њени савезници буду игнорисали руске безбедносне предлоге – истакао је Лавров.

Он је подсетио да председник Владимир Путин стално говори о ситуацији на међународној сцени и руским спољнополитичким циљевима и иницијативама.

– На међународној сцени дешавају се дубоке промене, које, благо речено, нису сасвим позитивне. Цео систем је у расулу. Руски безбедносни предлози су апел на здрав разум, будући да је развој војне ситуације у Европи и свету достигао опасну тачку. Наши безбедносни предлози, отварају директан пут у правом смеру, не само у осигурању националних интереса Русије, што је основни задатак за нас, већ и за повратак изградњи свеобухватне европске безбедности – казао је Лавров.

Руски дипломата је оптужио САД и њене европске савезнике да покушавају да гурну Кијев у директан сукоб с Москвом.

– Недавно, САД и њени европски савезници, који су у потпуности заборавили културу дипломатије, удвостручили су своје напоре да „обузадају“ нашу земљу. Довољно је само посматрати учестале провокативне војне маневре у близини наших граница, покушаје да режим у Кијеву буде увучен у НАТО и његово снабдевање убојитим оружјем, као и гурање Украјине да изведе директну провокацију против Русије – нагласио је Лавров.

Безбедност је приоритет

Према његовим речима, Москва ће наставити да сасеца у корену сваки покушај приказивања Русије као стране која изазива конфликт у Украјини.

– Сви треба да крену од чињенице да је безбедност Русије и њених грађана апсолутни приоритет и да ће бити поуздано обезбеђена у било каквим околностима – истакао је Лавров, додајући да је ипак, све мање и мање земаља у свету, које хоће да гурну руку у ватру за Вашингтон.

Русија, иначе, тражи да НАТО прекине да се шири на исток, да се врати на границе из 1997, а изричито захтева да Украјина никад не уђе у тај западни војни савез. За то Москва тражи правно обавезујуће гаранције, које је Запад досад одбијао да пружи.

 

 

 

 

 

 

Извор: Информер