Русија

УДАРНО! Тотални заокрет Русије?

Москва — У јеку тензија између Русије и Запада и гомилања наоружања око Украјине свака порука с обе стране добро се „извага“. Последња је од Дмитрија Медведева.

Некадашњи руски председник, а сада потпредседник руског Савета безбедности изјавио је да је процес преговора о безбедносним гаранцијама једини начин да се садашња ситуација реши.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Да бисте избегли рат, морате преговарати, додао је он.

„“Не сме бити рата ни на који начин, нико не тражи да започне рат, и мора се учинити све да се избегне било какав рат“”, поручио је Медведев руским медијима, а преноси агенција Тасс.

У том смислу, како наглашава, најважнија и “једина опција је преговарање о безбедносним гаранцијама, укључујући политичким и дипломатским средствима”, као и коришћење принципа недељивости безбедности у медјусобним односима, који је, како указује, уграђен у све европске и медјународне темељне документе и који сугерише да нико не може да јаца своју безбедност на штету безбедности неке друге земље.

Медведев је, међутим, указао да постоје људи који зарађују на тензијама и на причама о ратном сценарију.

Говорећи о документима о безбедносним гаранцијама које је Москва предала САД и НАТО-у, Медведев је рекао да су ти документи врло конкретни и одређени, и да су одраз забринутости званичне Москве.

Није само реч о Украјини или било којој другој држави, већ о реалној опасности по националну безбедност наше земље”, изјавио је потпредседник Савета за безбедност.

Ако се на пример, како додаје, Украјина придружи НАТО-у, нова војна база са новим офанзивним оружјем појавила би се одмах на граници са Русијом.

“У таквим условима бисмо завршили у веома компликованој геополитичкој ситуацији и то свакако морамо узети у обзир. То је оно о чему се ради у документима, који су сачињени и предати америчкој страни”, изјавио је он.

Напомиње и да НАТО не успева да одржи своје обећање о неширењу на исток и да се пребацио на руске границе. “Обећали су да неће ширити НАТО, али нису одржали обећање. Кажу “ми ништа нисмо потписали?” Али сви добро знамо ко је и када дао таква обећања и таква уверавања“, нагласио је Медведев.

САД и НАТО упутили су јуче Москви одговор на предлог Русије поводом документа о безбедносним гаранцијама.

 

 

 

 

 

 

Извор: Танјуг