Русија

Ситуација је драматична! ЛАВРОВ КИПТИ, „СРАМОТА МЕ ЈЕ ШТА ПИШЕ У ОДГОВОРУ НАТО!“

Сергеј Лавров (Фото: Јутјуб)

Шеф руске дипломатије Сергеј Лавров је у разговору са новинарима изјавио да Москва не жели рат, али да неће дозволити Западу да на најгрубљи начин игнорише њене интересе

„Ако је до Русије – рата бити неће. Међутим, Русија неће дозволити Западу да на најгрубљи начин игноришу наше интересе. Преговори по питању безбедносних гаранција са САД и НАТО нису завршени“, казао је Лавров одговарајући на питање главне уреднице „Спутњика“ и телевизије „РТ“ Маргарите Симоњан да ли постоји шанса да до рата уопште дође.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Говорећи о безбедносним гаранцијама Лавров је казао и да у одговору САД и НАТО постоје и одређене „рационалне тачке“.

„Не могу да кажем да су преговори завршени. Американци и челници НАТО су, као што знате, преко месец дана разматрали поприлично једноставне предлоге које смо изнели по питању гаранција безбедности. Ми смо њихове одговоре добили тек прекјуче, и као што је у њиховом стилу, ти одговори су веома замршени иако постоје одређене рационалне тачке, додуше по другоразредним питањима“, казао је он.

Такође је рекао и да је одговор НАТО, за разлику од одговора САД, исувише идеологизован.

„Амерички одговор је пример дипломатске пристојности. Одговор НАТО је исувише идеологизован, до те мере да ме је помало било срамота за оне који су писали тај одговор“, додао је.

Лавров је оценио и да предлози које је Москва послала нису презахтевни, већ само оцртавају чињеницу да Москва жели да са њом сарадња буде заснована на искрен начин.

Министар иностраних послова Русије Сергеј Лавров тренутно разговара са новинарима о актуелним питањима руске спољне политике. Лавров у студију разговара са главном уреднкиом агенције „Спутњик“ Маргаритом Симоњан, новинаром „Говорит Москва“ Романом Бабајаном, Владимиром Сунгоркином из „Комсомолске правде“ и Алексејом Венедиктовом из „Ехо Москве“.

 

 

 

 

 

 

Извор: Информер.рс/rs.sputniknews.com