Србија

Директори школа добили упутства да запосленима не исплате дуговања

Синдикат образовања Чачак (СОЧ) саопштио је да директори школа добијају писано упутство да све добијене пресуде којима се обавезују да запосленима исплате неисплаћене зараде и дуговања, враћају и да на њих улажу жалбе другостепеном суду и траже ревизију.

Из овог синдиката кажу да је реч о судским пресудама за неисплаћени топли оброк и регрес, и да је налог стигао од министра просвете Бранка Ружића.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Пресуде које су почеле да пристижу су спорови у којима запосленима који примају минималац треба да се исплати топли оброк и регрес. Као и наставницима који раде са ученицима са посебним потребама а којима није исплаћен додатак од десет одсто.

Како се наводи у допису који је министар просвете Бранко Ружић послао директорима основних и средњих школа у Србији “неопходно је да директори школа, у циљу заштите имовинских права и интереса, размотре допис и поступају како је у њему наведено.

“Посебно указујемо на обавезу школе да у свим споровима у којима је запослени у школи тражио да се школа обавеже и исплати износе на име неискоришћеног годишњег одмора и накнаде за исхрану у току рада, у случајевима када је првостепени суд донео пресуду у корист запосленог,обавезно и без изузетка поднесу жалбу другостепеном суду, као и да изјаве ревизију у случају да другостепени суд не усвоји жалбу”, пише у допису који је потписао министар Ружић.

Владимир Аџић, председник Синдиката образовања Чачак објаснио је да су пре годину дана запослени у Индивидуалном образовном програму (ИОП), пошто су били приморани да преко судова траже оно што су зарадили кроз додатно ангажовање за рад са ученицима, када су почеле да пристижу прве пресуде, и да то запосленима у просвети мора бити плаћено, држава је променила Уредбу по којој се обрачунавају зараде.

„Тражили смо разговор, тражили смо договор. Колико само дописа смо послали,колико пута се окупили испред Владе Србије, са захтевом да отворе врата за синдикат, па да преговарамо и да се договоримо о начину исплате заосталих дуговања. Нису хтели да се договоре. Вероватно су мислили да ће нас директори заплашити, па да нећемо тужити. А заборављају да су они наши директори, а не њихови“, каже Аџић.

Извор: Нова