Свет

Драма у Британији! ГРАЂАНИ НЕ ПАМТЕ ОВАКАВ ХАОС: Школе затворене, војска у ПРИПРАВНОСТИ

Британска метеоролошка канцеларија издала је данас ретко црвено упозорење за подручје Лондона и југоисточне Енглеске због јаких ветрова које доноси олуја „Јунис“, а милионима људи широм земље је речено да остану код куће. Проблем имају и авиони са слетањем.

У упозорењу се наводи да постоји опасност по живот и да се очекују значајни поремећаји због једне од најгорих олуја која ће погодити Уједињено Краљевство у последњих неколико деценија, преноси ББЦ.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Олуја „Јунис“ ће данас изазвати значајне поремећаје и опасне услове због изузетно јаких ветрова“, саопштила је метеоролошка канцеларија, а преноси агенција Ројтерс.

Више стотина школа ће бити затворено, сви возови у Велсу су обустављени, а војска је у приправности.

Колико су снажни удари ветра, види се по авионима кољи слећу на лондонски аеродром „Хитроу“, а које ветар носи с једне на другу страну. На хиљаде људи прати уживо на надзорним камерама пренос са писти аеродрома.

Прогностичари упозоравају да би олуја „Јунис“ данас могла донети налете ветра снаге до 90 миља на сат, што би изазвало значајне поремећаје и нестанке струје.

ББЦ наводи да би ово могла бити „једна од најгоријих олуја у три деценије“.

Олуја „Јунис“ је друга олуја која је погодила Уједињено Краљевство у последњих недељу дана, након што је олуја „Дадли“ захватила делове Шкотске, северне Енглеске и Северне Ирске, остављајући хиљаде домова без струје.

Црвена упозорења о времену су ретка и значе да би кровови могли да буду одувани, далеководи срушени и дрвеће ишчупано из корена, као и да би летећи остаци могли бити опасни по живот.

 

 

 

 

 

 

Извор: Танјуг