Русија

Језиво! ЗАШТО ЈЕ РУСИМА БИТАН ЧЕРНОБИЉ? Да ли је ово најозбиљнија претња Европи?

Руска војска преузела је контролу над некадашњом нуклеарном електраном у Чернобиљу. Ово је за агенцију Ројтерс први потврдио саветник украјинског председника Михаило Подољак.

„Немогуће је рећи да је нуклеарна електрана Чернобиљ безбедна након потпуно бесмисленог напада Руса“, рекао је Подољак, известио је Ројтерс, пренеле су агенције.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Ово је данас једна од најозбиљнијих претњи у Европи.“

Украјински председник Володимир Зеленски изјавио је пре руског заузимања Чернобиља да „бранитељи дају своје животе да се не би догодила трагедија из 1986. Ово је објава рата целој Европи“, написао је Зеленски на Твитеру.

Министарство спољних послова Украјине је такође упозорило на Твитеру да напад Русије на Украјину „може да изазове још једну еколошку катастрофу“.

„Свет је 1986. био сведок највеће технолошке катастрофе у Чернобиљу. Ако Русија настави рат, Чернобиљ може поново да се догоди 2022“, написало је Министарство.

У Чернобиљу се 1986. догодила највећа нуклеарна несрећа на свету када је експлодирао нуклеарни реактор, што је резултирало радиоактивном контаминацијом широм Европе, подсетио је АП.

Електрана се налази на око 130 километара северно од Кијева.

Зашто би неко желео радиоактивну територију?

Али, зашто би неко желео нефункционалну нуклеарну електрану окружену километрима радиоактивне земље?

Одговор је географски – Чернобиљ се налази на најкраћем правцу од Белорусије до Кијева, и зато је уз логичну линију напада руских снага.

Заузимањем Чернобиља, кажу западни аналитичари, Русија користи најкраћи правац за долазак до украјинског главног града, пише Хина.

То је најкраћи пут од тачке А до тачке Б, рекао је аналитичар Џејмс Ектон.

– Чернобиљ нема никакву војну важност, али је на најкраћој рути од Белорусије до Кијева, потврдио је бивши начелник америчког Генералштаба Џек Кин.

Ако желе да заузму Кијев, Чернобиљ је део плана, додао је он.

Неименовани украјински функционер рекао је да је Чернобил, 110 километара северно од Кијева, под руском контролом, али амерички извори то нису могли да потврде.

 

 

 

 

 

 

Извор: Блиц.рс