Русија

ПУТИНОВ ГОВОР КРИЈЕ ЈЕЗИВУ ПОРУКУ! После Украјине, на удару биће Балтичке државе! Ево о чему је реч!

Председник Русије, ударајући у ратне бубњеве, пре признања Доњецка и Луганска први пут јавно напао Лењина, Стаљина и Хрушчова

Руски председник Владимир Путин у понедељак увече, пре него што је потписао указ о признању две области Украјине Доњецке и Луганске народне републике за државе, дао је једну широку анализу, која и данас одзвања на Западу с обзиром на то да је руски лидер први пут јавно напао оснивача СССР Владимира Иљича Лењина и ударио на његовог наследника Јосифа Висарионовича Стаљина и Хрушчова, који је Крим дао Украјини.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Путин се ту није зауставио, него је и власт у Кијеву назвао кијевским режимом, а први пут споменуо је и балтичке државе, што досад није учинио скоро никада.

Америка кидише због Кине

Аналитичар Слободан Самарџија, говорећи о Путиновом говору, каже да се Русија, према његовом мишљењу, враћа царским коренима:

– То не значи да ће Русија поново бити царевина, јер има председника и представнички систем, али је атмосфера таква, а то значи Русију у царским границама. Знамо да је Украјина била у тим границама. Зашто се ово ради?

Овде је очито да САД кидишу на Русију војним снагама, користећи Европу за ту намену. То је јасно и Русији и Европи, која покушава да се одвоји од САД и да нађе мир, али нисам сигуран да ће у томе успети јер Европа нема лидера – каже за Курир Самарџија.

Он истиче и да је Путин говорио на начин како је настао СССР, што има сличности и са нама на Балкану, односно Југославијом, која је била прво краљевина, а онда држава шест република и две аутономне покрајине.

Према њему, Путин је желео рећи да је таква држава могла да постоји без проблема на дуже, али уплитања са стране утицала су на поделе међу републикама, што је касније спречавало развој читавог простора. Самарџија додаје да је Путин балтичке државе споменуо у циљу обезбеђења граница, а не освајања. Он сматра да је Русија пустила балтичке земље кад се распао Варшавски пакт и није тражила никакве противуслуге.

– Русија је једино тражила да не раде у туђим интересима, односно америчком, а кад су то почели да раде, Русија је реаговала. Ситуација је сада нешто другачија. Моје мишљење је да САД кидишу на Русију јер су свесне да им предстоји сукоб са Кином, која се уздиже. Мој утисак је да Америка жели да пасивизује Русију, да не помаже Кини у рату – каже Самарџија.

 

 

 

 

 

 

Извор: Курир.рс