Русија

Бајден ће побеснети! МОСКВА ЈЕДНИМ ПОТЕЗОМ ОБЕЗВРЕДИЛА САНКЦИЈЕ ЗАПАДА

Руска агенција за рејтинг АЦРА процењује да су банке у земљи увезле новчанице у страној валути у вредности од 5 милијарди долара у децембру, у односу на 2,65 милијарди долара годину дана раније, као превентивни корак у случају да санкције изазову повећану потражњу.

Долари традиционално доминирају таквим увозом који, заједно са другим валутама, многи Руси воле да држе као заштиту од било каквог пада вредности рубље или раста инфлације, што је потенцијални исход страних санкција.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Валери Пивен, виши директор АЦРА-е, рекао је за Ројтерс да прорачуни засновани на техничким извештајима које банке сваког месеца достављају руској централној банци показују да су у новембру такође увезле 2,1 милијарду долара у страним новчаницама, преноси Епох Тајмс.

„Однос девизне активе и обавеза које држе банке регулише централна банка и [тренутно] не изазива забринутост. Повећање увоза [форек] више је повезано са могућим порастом потражње за готовином“, рекао је Пивен.

Руска централна банка је одбила да коментарише, али банке у земљи редовно увозе стране валуте у готовини како би задовољиле потражњу клијената за доларима или еврима потребним за путовања у иностранство или у случају непредвиђених околности.

Упркос појачаним страховима од војног сукоба у Украјини, увоз девиза у децембру је и даље далеко од 18 милијарди долара унесених у Русију крајем 2014. године, када је рубља била у слободном паду након московске анексије Крима.

Отприлике половина укупне руске банкарске стране имовине и обавеза, или око 100 милијарди долара, односно 70 милијарди долара, држи се у САД. долара, показују подаци централне банке. Ово је мање са око 80 посто у 2002. и 70 посто почетком 2014. године.

Највеће руске банке Сбербанк, ВТБ, ВЕБ и Гаспромбанк, које су у извештају Ројтерса у понедељак наведене као могући циљеви доларских санкција, нису одговориле на захтеве за коментар.

Руско министарство финансија није одговорило на захтев за коментар.

Сједињене Државе и њихови европски савезници спремне су да најаве нове оштре санкције Русији у уторак након што је председник Владимир Путин званично признао два отцепљена региона у источној Украјини, ескалирајући безбедносну кризу на континенту.

Руско министарство финансија саопштило је прошле недеље да ће обезбедити да се све обавезе банака, укључујући и стране валуте, испоштују уколико санкције погоде финансијски сектор, наводећи да ће доћи до привремене нестабилности тржишта.

 

 

 

 

 

 

Извор: Курир.рс