Русија Свет

НАЈНОВИЈА ВЕСТ! Планиран напад на Москву

Украјина је планирала да нападне Русију 24. фебруара, али је Главна обавештајна управа Министарства одбране Украјине, на молбу Вашингтона, одустала од тога.

Како пише Вашингтон пост, позивајући се на нове поверљиве документе који су „процурили“ у јавност, Кирил Буданов, шеф управе војно-обавештајне службе Украјине, наложио је једном од својих официра да се „припреме за извођење масовних напада 24. фебруара сви који су у Главној обавештајној управи“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Вашингтон пост“ даље у тексту наводи, позивајући се на извештај Агенције за националну безбедност САД, да су украјински чиновници, пре свега, разматрали могућност извођења напада на Москву и Новоросијск.

Према наводима листа, документ америчке агенције је објављен 13. фебруара. Истог дана САД су поново позвале своје грађане да напусте Русију.

Ипак, 22. фебруара је објављен извештај ЦИА, према којем је Главна обавештајна управа Украјине „пристала, на молбу Вашингтона, да одложи нападе на Москву“.

Према наводима обавештајних служби, нема информација које указују на то да је Служба за безбедност Украјине пристала да одложи сопствене планове о нападима на Москву у сличном периоду.

Према писању „Вашингтон поста“, западни чиновници се са скепсом односе према разним саопштењима Кирила Буданова који је, како се наводи, „познат по својим смелим изјавама и тврдњама“.

Он је раније изјавио да ће Украјина победити у сукобу с Русијом и да Крим мора бити враћен у састав Украјине овог лета. Ипак, како сведоче поверљиви документи који су објављени на друштвеним мрежама, америчка обавештајна заједница сматра да је такав развој догађаја мало вероватан, наводи се у чланку.

Како наводи лист, украјински званичници приватно признају да низ војних операција протиче под контролом САД. „Украјински чиновници одавно у приватним разговорима говоре о томе да САД дефакто контролишу поједине војне операције“, пише „Вашингтон пост“.

Према писању листа, Кијев по правилу не користи ракетне системе које је добио од Вашингтона без потврде или добијања координата од америчке војске, који се налази у бази у Европи.

„Вашингтон пост“, такође, тврди да су западни чиновници дали до знања председнику Украјине Володимиру Зеленском да сматрају да је Кијев умешан у убиство руске политикологиње Дарје Дугине, која је погинула 20. августа прошле године у експлозији аутомобила у Подмосковљу. Амерички званичници су, како пише лист, проценили да је тај терористички напад провокација која би могла да изазове жестоку реакцију Москве.

Пентагон истражује на који начин су на друштвене мреже доспели материјали у којима се описује стање украјинске војске, као и планови САД и НАТО-а за њено јачање.

Лист „Њујорк тајмс“ је писао о томе да документе који су датирани на почетак марта наводно шире „руски провладини Телеграм канали“. Лист, такође, тврди да је на интернет послато више од 100 докумената, а да је штета коју то наноси знатна. У Пентагону су Спутњику рекли да анализирају информације о „цурењу“ докумената.

Портпарол Кремља Дмитриј Песков је рекао да Русија не сумња у то да су САД и НАТО посредно или непосредно умешани у сукоб у Украјини. Бела кућа је одбила да потврди веродостојност материјала објављених на интернету и саопштила да за сада није спремна да објављује теорију о томе како и због чега је дошло до тога, пренео је Спутњик.

 

 

 

 

 

 

Извор: Sputnikportal.rs

Ознаке