Свет

Запад у шоку! ПЕКИНГ ПОСЛАО ЈАКУ ПОРУКУ: Кина не окреће леђа Русији

Коментаришући могућност да се кинеске компаније придруже антируским санкцијама, дипломата је рекао да Пекинг захтева да САД не нарушавају легитимна права и интересе Кине и других страна у решавању украјинског питања.

Кина не одобрава употребу санкција као средства за решавање сукоба, изјавио је у понедељак портпарол министарства спољних послова Ванг Венбин.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Кина не подржава употребу санкција за решавање проблема и противи се унилатералним санкцијама које немају основу у међународном праву – рекао је Ванг новинарима на питање о ставу Пекинга о искључењу Русије из платног система SWIFT.

Коментаришући могућност да се кинеске компаније придруже антируским санкцијама, дипломата је рекао да Пекинг захтева да САД не нарушавају легитимна права и интересе Кине и других страна у решавању украјинског питања.

– Кина подржава и охрабрује све што доприноси мирном решавању ситуације у Украјини. Украјина треба да постане спона између Истока и Запада, а не граница конфронтације између великих сила – рекао је дипломата, позивајући стране да преговарају ради ублажавања тензије.

Поред тога, портпаролка је рекла да ће Русија и Кина наставити нормалну трговинску сарадњу у духу међусобног поштовања, једнакости и обостране користи.

Подсетимо, SWIFT(Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication) је глобална финансијска жила куцавица која омогућава несметан и брз трансфер новца преко граница. Функционише као систем за брзу размену порука којима се корисник обавештава када је новац послат и када је „легао“ на рачун.

Успостављен је 1973. у Белгији и повезује 11.000 банака и институција у више од 200 земаља. Кроз њега дневно прође више од 40 милиона порука о билион трансакција компанија и влада.

Сматра се да руска плаћања чине више од један одсто тих порука. Руске компаније изгубиле би приступ уобичајеним и тренутним трансакцијама које SWIFT омогућује и тешко би наплаћивале своје вредне енергенте и пољопривредне производе.

Банке би вероватно морале директно да послују једна с другом, што би изазвало кашњења трансакција и додатне трошкове и на крају би руској влади ускратило приходе.

 

 

 

 

 

 

Извор: Република.рс