Русија Свет

Британски обавештајци шокирали свет – Русија има снаге да се бори још само НЕКОЛИКО ДАНА

Фото: Јутјуб

Украјинска војска саопштила је да су њене снаге обориле четири руска хеликоптера, млазњак и крстарећу ракету.

Руске снаге ће можда моћи да одрже пуну борбену способност само још ’10 до 14 дана“, тврде високи обавештајни извори Велике Британије за Дејли мејл, након чега ц́е се „Путинови људи борити да одрже земљу коју су већ заузели“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Британски одбрамбени извори кажу да Кијев има Москву, да би руска војска могла да буде на само две недеље од кулминације – након чега би ‘снага украјинског отпора требало да постане већа од руске нападачке снаге. Напредовање широм Украјине је већ стало јер Москви недостаје људства, тврди Дејли мејл.

Председник Володимир Зеленски био је оптимистачан у јутарњем обраћању украјинском народу, рекавши да његова војска наставља да наноси “разорне губитке руским трупама“.

– Већ су изгубили 80 ратних авиона. Стотине тенкова и хиљаде других јединица опреме. За 19 дана руска војска је изгубила више војника у Украјини него у два крвава и вишегодишња рата у Чеченији – додао је он.

Али, како руска инвазија посустаје, њене методе постају све бруталније – градови све више долазе под неселективну ракетну ватру.

Кијев, главни град, претрпео је још једну рунду бомбардовања у уторак ујутру пошто су стамбени блокови горели у раним јутарњим нападима, иако нема непосредних података о жртвама.

Украјинска војска саопштила је да су њене снаге обориле четири руска хеликоптера, млазњак и крстарећу ракету.

Шеф руске Националне гарде Виктор Золотов – некада задужен за Путинову личну безбедност – признао је у уторак да “не иде све тако брзо како би они желели“. Али он је и даље инсистирао да ће Русија достићи победу “корак по корак“.

Кремљ је такође рекао да би и даље могао да се одлучи да преузме контролу над великим градовима у Украјини, упркос ранијим тврдњама да је сврха његове “специјалне војне операције“ да “ослободи“ земљу.

Појавили су се снимци руских трупа које изводе још разорније ударе на лучки град Харков, уз експлозије које осветљавају ноћно небо.

Опкољавање Кијева и других значајних насељених центара као што су Харков и Чернихив побољшало би преговарачку позицију Русије и обезбедило сценарио који би Путин могао да покуша да представи као победу.

– Министарство одбране, истовремено обезбеђујући максималну безбедност становништва, не искључује могућност стављања под своју пуну контролу велике популационе центре – рекао је портпарол Кремља Дмитриј Песков

– То би неминовно могло довести до великог броја жртава међу цивилима. Званичници САД и Европске уније гурају Русију да нападну велике градове са циљем да се одговорност за смрт цивила стави на нашу земљу – додао је Песков.

Како су јуче настављени напади на престоницу, руске ракете однеле су још више невиних живота.

Једна особа је такође погинула, а шест је повређено након што је олупина пресретнуте ракете погодила улицу у Кијеву. Уништен је аутобус и стамбена зграда.

Становници су спасени мердевинама из запаљеног стамбеног блока у округу Оболоњ у Кијеву након руског ракетирања у којем су у раним јутарњим сатима погинуле најмање две особе.

– Кажу да има тешке опектоине, да га нећу препознати – јецала је Лидија Тиховска, зурећи у место где је болничар рекао да леже посмртни остаци њеног сина Виталија.

– Желим Русији исту тугу коју сада осећам – рекла је, док су јој се сузе котрљале низ образе док се држала за лакат свог унука.

Док су борбе и артиљеријска ватра беснеле у предграђу, погођена је и фабрика авиона Антонов која је удаљена 9 км од Кијева, што је изазвало велики пожар.

Украјинске власти саопштиле су да су још две особе погинуле, а седам је повређено након што су руске снаге напале фабрику.

Амерички војни извори рекли су у понедељак увече да су Кијев и други велики градови под све јачим ваздушним ударима али да су и поред тога „издржали“.

– Они настављају бомбардовање и појачавају га, без сумње.“ Британски одбрамбени извори очекују да ће Украјинци гађати руске ракетне станице земља-ваздух, локације за електронско ратовање и командне и контролне мреже – додао је потпарол Пентагона

Ова војна средства налазе се на периферији Кијева и других градова и могла би бити гађана помоћу дронова које је испоручила Турска.

 

 

 

 

 

 

Извор: Република.рс